Tak už to máme čierne na bielom – referendová otázka R. Fica je preverená Ústavným súdom SR. Národ by si mohol myslieť, že R. Fico je hlupák, keď ako JUDr. a CSc. nevie posúdiť správnosť formulácie svojich referendových otázok. S komentármi sa samozrejme hneď roztrhlo vrece.

Podľa nášho názoru  však nič nie je náhoda a R. Fico so svojimi kumpánmi (napr. ďalším JUDr. R. Kaliňákom) vedeli veľmi dobre, prečo to takto urobili. Minimálne preto, aby si mohli štuchnúť do pani prezidentky. A tiež preto, aby mohli budiť dojem, že oni jediní chcú slovenskému národu dobre a sú vždy pripravení našu republiku zachrániť. Otázka však je pred kým.

O amaterizme najhrubšieho zrna súčasnej vlády a odídencov od nej v partaji SaS nemá asi už nikto pochybnosti, a tak je ich koniec zrejme len otázkou času. Keby hrali šach spôsobom, akým vládnu, boli by súperovi na smiech. Šachista totiž musí predpokladať, čo bude po jeho ťahu nasledovať. Zato šachisti od R. Fica si zrejme premysleli jeden ťah dopredu. Naoko síce poukazujú na neschopnosť súčasnej vlády, ale je jasné, že ich nasledujúcim ťahom bude ponuka na záchranu republiky v podobe ich vlády. Ďakujeme, neprosíme! Stále teda visí vo vzduchu otázka, čo alebo ako ďalej. Vyriešili by niečo predčasné voľby?

Predčasné voľby ako všeliek?

Nuž, padla by súčasná vláda, ktorá si to plne zaslúži. A možno by sa väčšina partajníkov zo súčasnej aj nedávnej koalície do parlamentu ani nedostala. Asi by nenazbierali ani 3 % hlasov potrebných na to, aby naďalej parazitovali na štátnom rozpočte už tak poriadne vycicanej republiky. Možno aj to by stačilo… niektorým. Ale zmenilo by sa tým niečo naozaj zásadné? Nič, vôbec nič, len by sa jedna banda nahradila druhou. Škoda, že Slovač má takú krátku pamäť a prirýchlo zabúda, že každý z nich už tu minimálne raz vládol a okrem „našich ľudí“ nemal z ich vlády nikto nič.

Preto, podľa nášho názoru, predčasné voľby neprinesú našej krajine a drvivej väčšine jej občanov vôbec nič. Tu totiž vôbec nejde o krajinu a občanov, tu ide o moc. A ako vysvetľujeme na našom portáli, u nás slúži moc predovšetkým na to, aby sa istí ľudia dostali k peniazom. Ostatne, opojenie samotnou mocou, nie nutne peniazmi, je pre mnohých našich papalášov postačujúcim adrenalínom. Kto neverí, nech si prečíta známu knihu Ladislava Mňačka Ako chutí moc.

Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV (https://slovnik.juls.savba.sk/) pri slove „moc“ uvádza niekoľko významov. Moc je napr. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť, ale aj spravovanie štátu alebo nejakého spoločenského celku, vláda. No je tam ešte jeden význam, a to „schopnosť niekoho ovládať, vplyv“. Podľa toho, ako sa súčasní mocní správajú, či už v koalícii alebo v opozícii, nezdá sa vám, že všetkým ide len a len o ten posledný význam – schopnosť nás ovládať a mať taký vplyv, aby si presadzovali svoje úzke stranícke a osobné záujmy? Vari sa dá reálne dúfať, že ak sa vráti k moci niekto, koho sme už vládnuť videli, že svoje správanie alebo svoje pohnútky zázračne zmení? To môže asi len naozajstná naivka.

Čo teda vyrieši referendová otázka?

Takže, čo vyrieši referendová otázka, čo vyrieši referendum a čo vyriešia predčasné voľby? No predsa vôbec nič! Tamtí starí síce boli odbornejší než títo noví (alebo sa aspoň odbornejšie tvárili), ale svoju chytrosť využívali len a len vo svoj prospech. A budú ju takto zneužívať aj naďalej. Veď poznáme staré slovenské príslovie: Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina. Škoda, že aj keď majú Slováci toľko krásnych prísloví, v ktorých je zhmotnená múdrosť ich predkov, vôbec sa nimi neriadia.

Pani prezidentka využila svoju právomoc a referendové otázky nechala posúdiť Ústavným súdom SR. Náš portál ju teda otvoreným listom vyzval, aby využila aj ďalšiu svoju právomoc. Tou je možnosť podať podnet Ústavnému súdu SR na preskúmanie predpisov, či sú v súlade s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Pomoc pani prezidentky by bola neoceniteľná hneď pri dvoch sporných ustanoveniach. Totiž, na základe vykonanej právnej analýzy, ktorá je zverejnená na našom portáli, sa domnievame, že financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je v príkrom rozpore s Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR, podľa ktorého sú politické strany a politické hnutia „oddelené od štátu“.

Druhú protiústavnosť vidíme v tom, že náš volebný systém – vinou inštitútu kandidátnych listín politických strán – zjavne diskriminuje prevažnú väčšinu občanov. Ústava SR dáva možnosť slobodne kandidovať všetkým, volebný zákon však iba niektorým. Nemusíte byť ústavný právnik, aby ste v tom odhalili rozpor s ústavou. Drvivá väčšina občanov je teda vo svojom ústavnom práve znevýhodnená oproti hŕstke kandidátov krytých nálepkami politických strán.

Čo sa môže stať

Či pani prezidentka nechá svojich právnikov posúdiť uvedené legislatívne skutočnosti a či podnet na Ústavný súd napokon podá, je, samozrejme, len a len na nej samej. Ak by tak urobila, myslíme si, že by sa konečne mohol odhaliť a zviditeľniť pravý zdroj nespravodlivosti a príčina problémov, a to neprimerané a protiústavné postavenie politických strán a ich zasahovanie do výkonu moci, ktorá podľa našej ústavy pochádza od občanov a politickým stranám nepatrí.

No išli sme ešte ďalej. Keďže presne tú istú právomoc má aj pätina poslancov NR SR,  s rovnakou výzvou ako pani prezidentku sme oslovili otvoreným listom aj všetkých nezávislých poslancov NR SR. Môžeme teda sledovať, ako sa kto zachová. Nech sa k našej výzve postavia akokoľvek, veľa nám to prezradí o skutočných motívoch našich politikov. Referendová otázka tak bola iba začiatkom dlhej cesty.

38 249 Replies to “Referendová otázka R. Fica”

  1. Thanks for a marvelous posting! I quite
    enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back someday.

    I want to encourage you continue your great job, have
    a nice afternoon!

  2. Algunos faros también están equipados con sirenas, para emitir sonidos en días de niebla densa, cuando el haz luminoso no es efectivo.
    En el siglo XIX, la iluminación de los faros dio un paso inmenso con la
    invención por parte de Augustin Fresnel de las lentes escalonadas, compuestas por una
    lente central rodeada por una serie de anillos prismáticos concéntricos
    de poco espesor, que concentran e intensifican el haz
    de luz. Es muy probable que los faros existieran antes de las épocas romanas y griegas, y que los fenicios y los cartaginenses encendían hogueras
    en lo alto de las torres de vigía que levantaban en puntos
    destacados de las costas. En el siglo XVII los faros no eran todavía más que
    torreones con una plataforma superior en la que se encendían hogueras de madera de carbón, alquitrán o brea que
    ardían en tederos. El siglo XIX verá implantarse el uso de
    gases producidos por la distilación del alquitrán y de residuos
    de petróleo, el llamado gas Pintsch, pero sobre todo su
    versión mejorada, el gas Blau, que empezará a ser utilizado a partir de 1890.
    En la misma época, el suizo Carl Auer inventó unos capillos incandescentes incombustibles que se colocaban sobre la llama para
    intensificar su luz.

  3. Asking questions are actually fastidious thing
    if you are not understanding something totally, except this paragraph gives nice understanding yet.

  4. My family all the time say that I am killing my time here at net, but
    I know I am getting familiarity all the time by reading such fastidious articles.

  5. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our
    community. Your web site provided us with useful information to work
    on. You’ve done a formidable activity and our whole community might be thankful to you.

  6. Maybe this is the best article I have read so far, thank you to the admin of this website for providing content that is very useful for me, so that I can win free money and make me no longer in debt, thank you.

  7. Good day I am so grateful I found your website,
    I really found you by error, while I was searching
    on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would
    just like to say thanks a lot for a fantastic post and
    a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
    read through it all at the moment but I have book-marked it and also added your
    RSS feeds, so when I have time I will be back to read a
    lot more, Please do keep up the awesome jo.

  8. I like the helpful info you supply on your articles. I’ll bookmark your blog and test again here frequently.
    I’m moderately certain I will be told a lot of new stuff right right here!
    Good luck for the next!

  9. Hiya! Quick question that’s completely off topic. Do you know how
    to make your site mobile friendly? My web site
    looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a
    template or plugin that might be able to fix this problem.
    If you have any suggestions, please share. Appreciate it!

  10. I must admit how amazed I am by the range of Kanye West posters out there. Starting from his debut albums like „The College Dropout“ to his more current albums such as „Jesus is King,“ each poster captures a special moment in Kanye’s journey.

    I recently bought a poster of the „Graduation“ album cover, and I am beyond thrilled with it. The design is absolutely gorgeous, with vivid colors that catch the eye on my room. It really transforms the atmosphere of the space, making it feel more stylish.

    What I love most about these posters is that they go beyond being decorative. They represent Kanye’s journey, highlighting different phases of his career.

    Take for instance, the „808s & Heartbreak“ print is particularly striking because it depicts the deep pain of that record. The sparse artwork with restrained palette perfectly matches the tone of the album.

    One more favorite is the poster of the „Graduation“ design. Its bold graphics and fantastical imagery embody the exuberance of his artistic growth. It’s always a conversation starter by visitors who visit.

    It’s also worth mentioning Kanye West’s posters make excellent gifts. I recently gifted one to a friend who is a huge fan of Kanye’s music, and they were thrilled. The quality of these prints is top-notch, and they contribute a touch of class to any space.

    Regarding buying these posters, there are many options. Various online stores provide a vast collection of Ye posters, every one showcasing various styles. From iconic imagery to recent, avant-garde designs, there’s an option for every fan.

    As per my observation, the ideal approach to pick a Kanye West poster is to think about which phase of his career connects to you the most. Is it his innovative, edgy phase? Each era of his artistic journey provides a different feel, and selecting a poster that embodies that could be very rewarding.

    Ultimately, having a Kanye West poster is not just about decorating your space. It’s about acknowledging the creativity of one of the greatest artist of our era. Whether you’ve been following Kanye for years, these art pieces serve as a celebration to his impact and infuse a bit of his genius into your life.

  11. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?

    you make blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic,
    let alone the content!

  12. I love your blog.. very nice colors & theme.
    Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
    Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
    kudos

  13. After looking into a few of the blog posts on your web page, I truly appreciate your way of writing a blog.
    I book marked it to my bookmark webpage list and will
    be checking back soon. Please check out my website
    too and let me know how you feel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *