Tak už to máme čierne na bielom – referendová otázka R. Fica je preverená Ústavným súdom SR. Národ by si mohol myslieť, že R. Fico je hlupák, keď ako JUDr. a CSc. nevie posúdiť správnosť formulácie svojich referendových otázok. S komentármi sa samozrejme hneď roztrhlo vrece.

Podľa nášho názoru  však nič nie je náhoda a R. Fico so svojimi kumpánmi (napr. ďalším JUDr. R. Kaliňákom) vedeli veľmi dobre, prečo to takto urobili. Minimálne preto, aby si mohli štuchnúť do pani prezidentky. A tiež preto, aby mohli budiť dojem, že oni jediní chcú slovenskému národu dobre a sú vždy pripravení našu republiku zachrániť. Otázka však je pred kým.

O amaterizme najhrubšieho zrna súčasnej vlády a odídencov od nej v partaji SaS nemá asi už nikto pochybnosti, a tak je ich koniec zrejme len otázkou času. Keby hrali šach spôsobom, akým vládnu, boli by súperovi na smiech. Šachista totiž musí predpokladať, čo bude po jeho ťahu nasledovať. Zato šachisti od R. Fica si zrejme premysleli jeden ťah dopredu. Naoko síce poukazujú na neschopnosť súčasnej vlády, ale je jasné, že ich nasledujúcim ťahom bude ponuka na záchranu republiky v podobe ich vlády. Ďakujeme, neprosíme! Stále teda visí vo vzduchu otázka, čo alebo ako ďalej. Vyriešili by niečo predčasné voľby?

Predčasné voľby ako všeliek?

Nuž, padla by súčasná vláda, ktorá si to plne zaslúži. A možno by sa väčšina partajníkov zo súčasnej aj nedávnej koalície do parlamentu ani nedostala. Asi by nenazbierali ani 3 % hlasov potrebných na to, aby naďalej parazitovali na štátnom rozpočte už tak poriadne vycicanej republiky. Možno aj to by stačilo… niektorým. Ale zmenilo by sa tým niečo naozaj zásadné? Nič, vôbec nič, len by sa jedna banda nahradila druhou. Škoda, že Slovač má takú krátku pamäť a prirýchlo zabúda, že každý z nich už tu minimálne raz vládol a okrem „našich ľudí“ nemal z ich vlády nikto nič.

Preto, podľa nášho názoru, predčasné voľby neprinesú našej krajine a drvivej väčšine jej občanov vôbec nič. Tu totiž vôbec nejde o krajinu a občanov, tu ide o moc. A ako vysvetľujeme na našom portáli, u nás slúži moc predovšetkým na to, aby sa istí ľudia dostali k peniazom. Ostatne, opojenie samotnou mocou, nie nutne peniazmi, je pre mnohých našich papalášov postačujúcim adrenalínom. Kto neverí, nech si prečíta známu knihu Ladislava Mňačka Ako chutí moc.

Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV (https://slovnik.juls.savba.sk/) pri slove „moc“ uvádza niekoľko významov. Moc je napr. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť, ale aj spravovanie štátu alebo nejakého spoločenského celku, vláda. No je tam ešte jeden význam, a to „schopnosť niekoho ovládať, vplyv“. Podľa toho, ako sa súčasní mocní správajú, či už v koalícii alebo v opozícii, nezdá sa vám, že všetkým ide len a len o ten posledný význam – schopnosť nás ovládať a mať taký vplyv, aby si presadzovali svoje úzke stranícke a osobné záujmy? Vari sa dá reálne dúfať, že ak sa vráti k moci niekto, koho sme už vládnuť videli, že svoje správanie alebo svoje pohnútky zázračne zmení? To môže asi len naozajstná naivka.

Čo teda vyrieši referendová otázka?

Takže, čo vyrieši referendová otázka, čo vyrieši referendum a čo vyriešia predčasné voľby? No predsa vôbec nič! Tamtí starí síce boli odbornejší než títo noví (alebo sa aspoň odbornejšie tvárili), ale svoju chytrosť využívali len a len vo svoj prospech. A budú ju takto zneužívať aj naďalej. Veď poznáme staré slovenské príslovie: Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina. Škoda, že aj keď majú Slováci toľko krásnych prísloví, v ktorých je zhmotnená múdrosť ich predkov, vôbec sa nimi neriadia.

Pani prezidentka využila svoju právomoc a referendové otázky nechala posúdiť Ústavným súdom SR. Náš portál ju teda otvoreným listom vyzval, aby využila aj ďalšiu svoju právomoc. Tou je možnosť podať podnet Ústavnému súdu SR na preskúmanie predpisov, či sú v súlade s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Pomoc pani prezidentky by bola neoceniteľná hneď pri dvoch sporných ustanoveniach. Totiž, na základe vykonanej právnej analýzy, ktorá je zverejnená na našom portáli, sa domnievame, že financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je v príkrom rozpore s Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR, podľa ktorého sú politické strany a politické hnutia „oddelené od štátu“.

Druhú protiústavnosť vidíme v tom, že náš volebný systém – vinou inštitútu kandidátnych listín politických strán – zjavne diskriminuje prevažnú väčšinu občanov. Ústava SR dáva možnosť slobodne kandidovať všetkým, volebný zákon však iba niektorým. Nemusíte byť ústavný právnik, aby ste v tom odhalili rozpor s ústavou. Drvivá väčšina občanov je teda vo svojom ústavnom práve znevýhodnená oproti hŕstke kandidátov krytých nálepkami politických strán.

Čo sa môže stať

Či pani prezidentka nechá svojich právnikov posúdiť uvedené legislatívne skutočnosti a či podnet na Ústavný súd napokon podá, je, samozrejme, len a len na nej samej. Ak by tak urobila, myslíme si, že by sa konečne mohol odhaliť a zviditeľniť pravý zdroj nespravodlivosti a príčina problémov, a to neprimerané a protiústavné postavenie politických strán a ich zasahovanie do výkonu moci, ktorá podľa našej ústavy pochádza od občanov a politickým stranám nepatrí.

No išli sme ešte ďalej. Keďže presne tú istú právomoc má aj pätina poslancov NR SR,  s rovnakou výzvou ako pani prezidentku sme oslovili otvoreným listom aj všetkých nezávislých poslancov NR SR. Môžeme teda sledovať, ako sa kto zachová. Nech sa k našej výzve postavia akokoľvek, veľa nám to prezradí o skutočných motívoch našich politikov. Referendová otázka tak bola iba začiatkom dlhej cesty.

38 174 Replies to “Referendová otázka R. Fica”

  1. Good anal sex takes practice, so get all those super hot porn scenes out of your mind and give your (or your partner’s) body a little time
    to adjust. Or have you ever just given up on your douching
    session because it’s just not coming out clean? Clean the outside
    of the anus very gently – do not attempt to scrub.
    A senior Ukrainian official on Friday accused French defence electronics company Thales of violating European sanctions and selling Russia equipment that was used to kill
    civilians fleeing recent fighting outside Kyiv, claims strongly denied by Thales.
    1. Water and store-bought enemas: Water, followed by store-bought enemas,
    is the most common formula/liquid gay men (and those
    who enjoy butt play) use for anal sex prep. When taken correctly, Truvada for
    PrEP reduces the risk of contracting HIV from sex by up to 99 percent.

    If you don’t feel like you need to go to the bathroom (we’re talking number two here, people), the rectum is likely empty, and you will be ready for anal sex.
    The applicator is made from durable ABS plastic, and the refillablebulbis made of rubber.

  2. Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
    Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to
    say wonderful blog!

  3. Hello, Neat post. There’s a problem with your website in web explorer, might check this?
    IE still is the marketplace chief and a big portion of other folks will miss your excellent writing due to this
    problem.

  4. You really make it seem really easy with your presentation but I find this
    topic to be actually one thing which I believe I might by no
    means understand. It seems too complex and very vast for me.
    I’m taking a look forward to your subsequent put
    up, I will try to get the cling of it!

  5. Hi there, I discovered your site via Google at the same time as searching for a related subject,
    your site got here up, it appears to be like great.
    I have bookmarked it in my google bookmarks.
    Hi there, just became alert to your weblog via Google, and found that it is truly informative.
    I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful for those who proceed this in future.
    Many other people shall be benefited from your writing.
    Cheers!

  6. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
    Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare
    to see a great blog like this one today.

  7. Can I simply just say what a comfort to discover somebody that truly knows what they are talking about online.
    You certainly understand how to bring an issue to light and make it important.
    A lot more people should check this out and understand this side of
    the story. I can’t believe you are not more popular since you surely have the gift.

  8. Легко ли быть наблюдателем, когда вокруг творится зло и нельзя вмешаться, навести порядок, защитить? Главный герой этого романа – дон Румата (землянин Антон), который попадает на планету Арканар с экспериментальным миром. На этой планете царит средневековая жестокость, фальшь и борьба за власть. Но Румата не должен вмешиваться. Он ученый, который проводит эксперимент. Однако человек в нем берет вверх над ученым, сердце побеждает рассудок. Разве можно спокойно наблюдать, как зло побеждает добро, как талант растаптывается, а справедливости не существует? Главному герою это не удается…
    Фантастическая история братьев Стругацких заставляет задуматься о многом. Зло заразительно, и сражаясь с чудовищами, важно самому не потерять человеческий облик. Роман читается на одном дыхании. Есть в нем и искрометный юмор, и приключенческий авантюризм, и элемент философской притчи. При этом простота изложения и увлекательный сюжет делают произведение Стругацких универсальным, популярным и многослойным. Каждое следующее прочтение позволяет открыть для себя что-то новое.
    https://knigavuhe.org/book/84-strugackie-arkadijj-i-boris-trudno-byt-bogom/

  9. You really make it seem so easy with your presentation but I in finding
    this topic to be actually something which I think I would
    never understand. It seems too complicated and extremely huge for
    me. I’m having a look ahead on your next publish, I’ll
    try to get the dangle of it!

  10. Just came across this amazing website, and I have to say it’s truly a wonderful resource for Kanye enthusiasts.

    The site provides a comprehensive collection of Kanye West posters.
    With everything from unique prints to rare
    posters, they have something for every Ye fan.
    I especially like is the top-notch quality
    of the images. For those who are a Kanye fan, I strongly suggest this
    site

  11. Great goods from you, man. I have take note your
    stuff previous to and you are just extremely great. I really
    like what you have got here, really like what you are saying and
    the way in which in which you assert it. You make it enjoyable and you still take care of to stay it sensible.
    I can’t wait to read much more from you. This is really a wonderful web site.

  12. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
    months of hard work due to no data backup. Do
    you have any solutions to stop hackers?

  13. Please let me know if you’re looking for a writer for
    your blog. You have some really good posts and I feel I would be a good asset.

    If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link
    back to mine. Please shoot me an e-mail if interested.
    Cheers!

  14. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other websites?
    I have a blog centered on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I
    know my subscribers would value your work. If you’re even remotely interested,
    feel free to send me an e-mail.

  15. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring
    on other websites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would love
    to have you share some stories/information. I know my
    subscribers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

  16. Hmm is anyone else experiencing problems with
    the images on this blog loading? I’m trying to
    determine if its a problem on my end or if
    it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

  17. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was
    extremely long) so I guess I’ll just sum it up what
    I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
    I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.

    Do you have any tips for first-time blog writers?
    I’d genuinely appreciate it.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *