Tak už to máme čierne na bielom – referendová otázka R. Fica je preverená Ústavným súdom SR. Národ by si mohol myslieť, že R. Fico je hlupák, keď ako JUDr. a CSc. nevie posúdiť správnosť formulácie svojich referendových otázok. S komentármi sa samozrejme hneď roztrhlo vrece.

Podľa nášho názoru  však nič nie je náhoda a R. Fico so svojimi kumpánmi (napr. ďalším JUDr. R. Kaliňákom) vedeli veľmi dobre, prečo to takto urobili. Minimálne preto, aby si mohli štuchnúť do pani prezidentky. A tiež preto, aby mohli budiť dojem, že oni jediní chcú slovenskému národu dobre a sú vždy pripravení našu republiku zachrániť. Otázka však je pred kým.

O amaterizme najhrubšieho zrna súčasnej vlády a odídencov od nej v partaji SaS nemá asi už nikto pochybnosti, a tak je ich koniec zrejme len otázkou času. Keby hrali šach spôsobom, akým vládnu, boli by súperovi na smiech. Šachista totiž musí predpokladať, čo bude po jeho ťahu nasledovať. Zato šachisti od R. Fica si zrejme premysleli jeden ťah dopredu. Naoko síce poukazujú na neschopnosť súčasnej vlády, ale je jasné, že ich nasledujúcim ťahom bude ponuka na záchranu republiky v podobe ich vlády. Ďakujeme, neprosíme! Stále teda visí vo vzduchu otázka, čo alebo ako ďalej. Vyriešili by niečo predčasné voľby?

Predčasné voľby ako všeliek?

Nuž, padla by súčasná vláda, ktorá si to plne zaslúži. A možno by sa väčšina partajníkov zo súčasnej aj nedávnej koalície do parlamentu ani nedostala. Asi by nenazbierali ani 3 % hlasov potrebných na to, aby naďalej parazitovali na štátnom rozpočte už tak poriadne vycicanej republiky. Možno aj to by stačilo… niektorým. Ale zmenilo by sa tým niečo naozaj zásadné? Nič, vôbec nič, len by sa jedna banda nahradila druhou. Škoda, že Slovač má takú krátku pamäť a prirýchlo zabúda, že každý z nich už tu minimálne raz vládol a okrem „našich ľudí“ nemal z ich vlády nikto nič.

Preto, podľa nášho názoru, predčasné voľby neprinesú našej krajine a drvivej väčšine jej občanov vôbec nič. Tu totiž vôbec nejde o krajinu a občanov, tu ide o moc. A ako vysvetľujeme na našom portáli, u nás slúži moc predovšetkým na to, aby sa istí ľudia dostali k peniazom. Ostatne, opojenie samotnou mocou, nie nutne peniazmi, je pre mnohých našich papalášov postačujúcim adrenalínom. Kto neverí, nech si prečíta známu knihu Ladislava Mňačka Ako chutí moc.

Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV (https://slovnik.juls.savba.sk/) pri slove „moc“ uvádza niekoľko významov. Moc je napr. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť, ale aj spravovanie štátu alebo nejakého spoločenského celku, vláda. No je tam ešte jeden význam, a to „schopnosť niekoho ovládať, vplyv“. Podľa toho, ako sa súčasní mocní správajú, či už v koalícii alebo v opozícii, nezdá sa vám, že všetkým ide len a len o ten posledný význam – schopnosť nás ovládať a mať taký vplyv, aby si presadzovali svoje úzke stranícke a osobné záujmy? Vari sa dá reálne dúfať, že ak sa vráti k moci niekto, koho sme už vládnuť videli, že svoje správanie alebo svoje pohnútky zázračne zmení? To môže asi len naozajstná naivka.

Čo teda vyrieši referendová otázka?

Takže, čo vyrieši referendová otázka, čo vyrieši referendum a čo vyriešia predčasné voľby? No predsa vôbec nič! Tamtí starí síce boli odbornejší než títo noví (alebo sa aspoň odbornejšie tvárili), ale svoju chytrosť využívali len a len vo svoj prospech. A budú ju takto zneužívať aj naďalej. Veď poznáme staré slovenské príslovie: Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina. Škoda, že aj keď majú Slováci toľko krásnych prísloví, v ktorých je zhmotnená múdrosť ich predkov, vôbec sa nimi neriadia.

Pani prezidentka využila svoju právomoc a referendové otázky nechala posúdiť Ústavným súdom SR. Náš portál ju teda otvoreným listom vyzval, aby využila aj ďalšiu svoju právomoc. Tou je možnosť podať podnet Ústavnému súdu SR na preskúmanie predpisov, či sú v súlade s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Pomoc pani prezidentky by bola neoceniteľná hneď pri dvoch sporných ustanoveniach. Totiž, na základe vykonanej právnej analýzy, ktorá je zverejnená na našom portáli, sa domnievame, že financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je v príkrom rozpore s Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR, podľa ktorého sú politické strany a politické hnutia „oddelené od štátu“.

Druhú protiústavnosť vidíme v tom, že náš volebný systém – vinou inštitútu kandidátnych listín politických strán – zjavne diskriminuje prevažnú väčšinu občanov. Ústava SR dáva možnosť slobodne kandidovať všetkým, volebný zákon však iba niektorým. Nemusíte byť ústavný právnik, aby ste v tom odhalili rozpor s ústavou. Drvivá väčšina občanov je teda vo svojom ústavnom práve znevýhodnená oproti hŕstke kandidátov krytých nálepkami politických strán.

Čo sa môže stať

Či pani prezidentka nechá svojich právnikov posúdiť uvedené legislatívne skutočnosti a či podnet na Ústavný súd napokon podá, je, samozrejme, len a len na nej samej. Ak by tak urobila, myslíme si, že by sa konečne mohol odhaliť a zviditeľniť pravý zdroj nespravodlivosti a príčina problémov, a to neprimerané a protiústavné postavenie politických strán a ich zasahovanie do výkonu moci, ktorá podľa našej ústavy pochádza od občanov a politickým stranám nepatrí.

No išli sme ešte ďalej. Keďže presne tú istú právomoc má aj pätina poslancov NR SR,  s rovnakou výzvou ako pani prezidentku sme oslovili otvoreným listom aj všetkých nezávislých poslancov NR SR. Môžeme teda sledovať, ako sa kto zachová. Nech sa k našej výzve postavia akokoľvek, veľa nám to prezradí o skutočných motívoch našich politikov. Referendová otázka tak bola iba začiatkom dlhej cesty.

38 306 Replies to “Referendová otázka R. Fica”

  1. Hi there to every , for the reason that I am
    genuinely keen of reading this webpage’s post
    to be updated on a regular basis. It includes pleasant stuff.

  2. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am encountering
    difficulties with your RSS. I don’t know why I cannot join it.

    Is there anybody else getting identical RSS problems?
    Anyone that knows the answer can you kindly
    respond? Thanx!!

  3. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right.
    This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info!

    Thanks!

  4. I do not even know how I ended up here, but
    I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you’re going to a
    famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  5. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice methods and we are looking to swap methods with others, please shoot me an email if interested.

  6. Are you a fan of Kanye West? If so, you might be interested in the newest Kanye West poster available now.

    Posters of Kanye West are perfect for showing your admiration. Whether you’re
    enhancing your living area, a Kanye West poster can inject style and personality to any room.

    Showcasing memorable moments of Kanye, these posters embody his
    essence as a creative force and cultural influencer.
    There are multiple designs to choose from, from simple to striking, ensuring there’s a poster to suit every taste.

    Put up a Kanye West poster in your bedroom to inspire creativity.
    Every poster features high-quality printing,
    ensuring clarity and durability.

    Whether you’ve been following him for years or are just starting
    to appreciate his music, owning a Kanye West poster is
    a necessity. It’s more than just decor; it’s an expression of fandom for his contributions to music and culture.

    Don’t hesitate! Grab your Kanye West poster now and show your love for one of
    the most influential artists of our time. Transform your
    room with a touch of Kanye’s greatness with a stylish
    and iconic poster.

  7. Ever looked for a quick and easy way to start generating money
    but felt like there was practically nothing
    you may do? That’s just not legitimate anymore.
    The web has provided us with extra methods to make money than we’ve ever experienced up to now.

    In excess of decades, the music has become an anthem to
    mock capitalist obsession and profits disparities,
    a standard societal theme today. It carries on for use in different media,
    such as movies, television collection and commercials.

    Time and energy to initially payment: Once you promote an item, count on a wait
    around period of around five times to receive resources within your checking account on most
    platforms.

    Monetize your Twitch channel by promoting goods utilizing the Shopify Starter Approach—This really is An easily affordable alternate to a full ecommerce Internet site
    plan.

    It’s possible you’ll notice that other discounts goods meet your monetary demands a lot better than a money sector account.
    Below are many of the alternatives you might want to look at.

    Request about withdrawal selections and the surplus transaction fee of every institution prior
    to deciding to open up an account.

    Web builders are entrance-conclusion builders use
    programming languages which include HTML, CSS,
    and Javascript to develop web pages for Internet sites.
    In addition they must enhance Web page effectiveness.

    Watch all investmentsStocksFundsBondsReal estate and alternative investmentsCryptocurrencyEmployee equityBrokerage accounts529 university personal savings plansInvestment account reviewsCompare online brokerages

    Thinking about customers are now observinghttp://www.owens-removals.co.uk/ several of the best money marketplace fees they’ve witnessed
    in many years, this development is likely to carry on so long
    as banking companies are ready to contend for new deposits.
    On the other hand, prices are more likely to commence trending downward in some unspecified time in the future following calendar year.

    If you like animals, it’s possible you’ll offer you pet
    sitting down services in your house. Pet owners can take advantage
    of your services any time They are really out of city or just have to have a split.
    You should choose whether or not you should care for puppies, cats or all kinds of Animals.

    Work amount: Medium to substantial, based on products and talent to develop a shopper base.
    Very low energy to take care of.

    Our professionals rated Sallie Mae Lender’s money
    industry account highly because savers can pair this aggressive MMA With all the bank’s SmartyPig price
    savings account. The SmartyPig Account includes equipment to build and monitor progress towards particular money
    ambitions—like an internet piggy financial institution.

    Money industry accounts typically use tiered
    curiosity fee structures to award much better rates to customers with bigger balances.
    Determine which stability tier you’d most likely tumble into ahead of opening an account.

    Video is now an increasingly common variety of marketing and advertising
    and marketing, and many firms are starting their particular YouTube channels.
    Anybody who appreciates how you can edit movies professionally can make
    money by providing this service. Well-liked application to employ contain
    http://www.owens-removals.co.uk/

    PORN
    MONEY

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *