Tak už to máme čierne na bielom – referendová otázka R. Fica je preverená Ústavným súdom SR. Národ by si mohol myslieť, že R. Fico je hlupák, keď ako JUDr. a CSc. nevie posúdiť správnosť formulácie svojich referendových otázok. S komentármi sa samozrejme hneď roztrhlo vrece.

Podľa nášho názoru  však nič nie je náhoda a R. Fico so svojimi kumpánmi (napr. ďalším JUDr. R. Kaliňákom) vedeli veľmi dobre, prečo to takto urobili. Minimálne preto, aby si mohli štuchnúť do pani prezidentky. A tiež preto, aby mohli budiť dojem, že oni jediní chcú slovenskému národu dobre a sú vždy pripravení našu republiku zachrániť. Otázka však je pred kým.

O amaterizme najhrubšieho zrna súčasnej vlády a odídencov od nej v partaji SaS nemá asi už nikto pochybnosti, a tak je ich koniec zrejme len otázkou času. Keby hrali šach spôsobom, akým vládnu, boli by súperovi na smiech. Šachista totiž musí predpokladať, čo bude po jeho ťahu nasledovať. Zato šachisti od R. Fica si zrejme premysleli jeden ťah dopredu. Naoko síce poukazujú na neschopnosť súčasnej vlády, ale je jasné, že ich nasledujúcim ťahom bude ponuka na záchranu republiky v podobe ich vlády. Ďakujeme, neprosíme! Stále teda visí vo vzduchu otázka, čo alebo ako ďalej. Vyriešili by niečo predčasné voľby?

Predčasné voľby ako všeliek?

Nuž, padla by súčasná vláda, ktorá si to plne zaslúži. A možno by sa väčšina partajníkov zo súčasnej aj nedávnej koalície do parlamentu ani nedostala. Asi by nenazbierali ani 3 % hlasov potrebných na to, aby naďalej parazitovali na štátnom rozpočte už tak poriadne vycicanej republiky. Možno aj to by stačilo… niektorým. Ale zmenilo by sa tým niečo naozaj zásadné? Nič, vôbec nič, len by sa jedna banda nahradila druhou. Škoda, že Slovač má takú krátku pamäť a prirýchlo zabúda, že každý z nich už tu minimálne raz vládol a okrem „našich ľudí“ nemal z ich vlády nikto nič.

Preto, podľa nášho názoru, predčasné voľby neprinesú našej krajine a drvivej väčšine jej občanov vôbec nič. Tu totiž vôbec nejde o krajinu a občanov, tu ide o moc. A ako vysvetľujeme na našom portáli, u nás slúži moc predovšetkým na to, aby sa istí ľudia dostali k peniazom. Ostatne, opojenie samotnou mocou, nie nutne peniazmi, je pre mnohých našich papalášov postačujúcim adrenalínom. Kto neverí, nech si prečíta známu knihu Ladislava Mňačka Ako chutí moc.

Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV (https://slovnik.juls.savba.sk/) pri slove „moc“ uvádza niekoľko významov. Moc je napr. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť, ale aj spravovanie štátu alebo nejakého spoločenského celku, vláda. No je tam ešte jeden význam, a to „schopnosť niekoho ovládať, vplyv“. Podľa toho, ako sa súčasní mocní správajú, či už v koalícii alebo v opozícii, nezdá sa vám, že všetkým ide len a len o ten posledný význam – schopnosť nás ovládať a mať taký vplyv, aby si presadzovali svoje úzke stranícke a osobné záujmy? Vari sa dá reálne dúfať, že ak sa vráti k moci niekto, koho sme už vládnuť videli, že svoje správanie alebo svoje pohnútky zázračne zmení? To môže asi len naozajstná naivka.

Čo teda vyrieši referendová otázka?

Takže, čo vyrieši referendová otázka, čo vyrieši referendum a čo vyriešia predčasné voľby? No predsa vôbec nič! Tamtí starí síce boli odbornejší než títo noví (alebo sa aspoň odbornejšie tvárili), ale svoju chytrosť využívali len a len vo svoj prospech. A budú ju takto zneužívať aj naďalej. Veď poznáme staré slovenské príslovie: Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina. Škoda, že aj keď majú Slováci toľko krásnych prísloví, v ktorých je zhmotnená múdrosť ich predkov, vôbec sa nimi neriadia.

Pani prezidentka využila svoju právomoc a referendové otázky nechala posúdiť Ústavným súdom SR. Náš portál ju teda otvoreným listom vyzval, aby využila aj ďalšiu svoju právomoc. Tou je možnosť podať podnet Ústavnému súdu SR na preskúmanie predpisov, či sú v súlade s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Pomoc pani prezidentky by bola neoceniteľná hneď pri dvoch sporných ustanoveniach. Totiž, na základe vykonanej právnej analýzy, ktorá je zverejnená na našom portáli, sa domnievame, že financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je v príkrom rozpore s Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR, podľa ktorého sú politické strany a politické hnutia „oddelené od štátu“.

Druhú protiústavnosť vidíme v tom, že náš volebný systém – vinou inštitútu kandidátnych listín politických strán – zjavne diskriminuje prevažnú väčšinu občanov. Ústava SR dáva možnosť slobodne kandidovať všetkým, volebný zákon však iba niektorým. Nemusíte byť ústavný právnik, aby ste v tom odhalili rozpor s ústavou. Drvivá väčšina občanov je teda vo svojom ústavnom práve znevýhodnená oproti hŕstke kandidátov krytých nálepkami politických strán.

Čo sa môže stať

Či pani prezidentka nechá svojich právnikov posúdiť uvedené legislatívne skutočnosti a či podnet na Ústavný súd napokon podá, je, samozrejme, len a len na nej samej. Ak by tak urobila, myslíme si, že by sa konečne mohol odhaliť a zviditeľniť pravý zdroj nespravodlivosti a príčina problémov, a to neprimerané a protiústavné postavenie politických strán a ich zasahovanie do výkonu moci, ktorá podľa našej ústavy pochádza od občanov a politickým stranám nepatrí.

No išli sme ešte ďalej. Keďže presne tú istú právomoc má aj pätina poslancov NR SR,  s rovnakou výzvou ako pani prezidentku sme oslovili otvoreným listom aj všetkých nezávislých poslancov NR SR. Môžeme teda sledovať, ako sa kto zachová. Nech sa k našej výzve postavia akokoľvek, veľa nám to prezradí o skutočných motívoch našich politikov. Referendová otázka tak bola iba začiatkom dlhej cesty.

30 859 Replies to “Referendová otázka R. Fica”

  1. Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll
    bookmark your site and take the feeds additionally? I’m glad to
    search out so many helpful information here within the
    post, we’d like work out extra strategies on this regard,
    thank you for sharing. . . . . .

  2. Основным направлением нашей работы, является возведение загородных коттеджей и жилых домов с применением экологически чистого дерева. Наши изделия пригодны, не только для сезонного проживания, но и в качестве основного жилья. Наше предприятие, это надёжный партнёр, строительство домов под ключ, контролируется на всех этапах. Кроме того, мы осуществляем реконструкцию и отделку уже эксплуатируемого жилья.

  3. Oh my goodness! Impressive article dude!
    Thanks, However I am encountering issues with your RSS.
    I don’t know why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else having
    similar RSS issues? Anybody who knows the solution can you kindly respond?
    Thanx!!

  4. Ja, het kan goedkoper zijn om een bepaalde kamer elektrisch te verrwarmen in plaats van heet hele
    huis, zolang je de rest van het huis goed isoleert om warmteverlies te
    beperken.

  5. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your website provided us with valuable info to work on. You
    have done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

  6. Yeezy prints are seriously amazing. They represent his one-of-a-kind vibe flawlessly.
    Anyone out there who loves Ye should surely grab one.
    They provide a fantastic touch to every wall.

    Additionally, the range of prints available is extensive.
    Whether you enjoy understated art or bold pieces, there’s
    an option for anyone. They serve as great decor for friends who
    admire Kanye equally.

    Furthermore, showcasing Kanye posters in your studio might spark fun talks with friends.

    They can serve as focal points, prompting conversations about art.

    In conclusion, Kanye artworks are a perfect choice for any collector.
    They beautify your environment and celebrate your respect for a remarkable musician.

  7. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I
    may come back once again since i have saved as
    a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you
    be rich and continue to guide others.

  8. I am really inspired together with your writing
    skills and also with the structure on your weblog.
    Is this a paid subject matter or did you modify it yourself?
    Anyway stay up the nice quality writing, it is rare to
    see a great weblog like this one nowadays..

  9. Hi there superb blog! Does running a blog like this take a massive amount
    work? I have no understanding of programming however I was hoping to start my own blog soon. Anyway,
    should you have any ideas or tips for new blog owners
    please share. I understand this is off subject nevertheless I just had to ask.
    Many thanks!

  10. Ye prints are seriously cool. They capture his special vibe perfectly.
    Any fan who appreciates Ye should surely grab
    one. They add a great aspect to any home.

    Plus, the array of designs out there is huge. Whether you enjoy minimalist
    posters or colorful images, there’s an option for anyone.

    They are perfect decor for family who respect Kanye too.

    Furthermore, displaying Kanye images in your studio might start interesting
    talks with anyone who visits. They often serve
    as focal points, leading to conversations about Kanye’s impact.

    In summary, Kanye artworks are a must-have for any music
    enthusiast. They upgrade your decor and highlight your love
    for a legendary musician.

  11. You ought to be a part of a contest for one of the most useful websites on the internet.

    I’m going to highly recommend this website!

  12. Ye images are truly cool. They show his unique style flawlessly.
    Anyone out there who adores his music should absolutely
    get one. They bring a amazing touch to your wall.

    Moreover, the array of styles out there is huge. Whether you prefer simple posters or colorful images, there’s an option for every fan.
    They are excellent decor for friends who are fans of Kanye also.

    Besides, displaying Kanye images in your studio will begin fun talks with anyone who visits.
    They usually be topics of interest, prompting talks about music.

    In conclusion, Kanye images are essential for any true fan. They improve your
    home and highlight your passion for a legendary musician.

  13. Kanye prints are seriously cool. They represent his
    special aesthetic perfectly. Anyone out there who is
    into Kanye should certainly buy one. They provide a great element to a space.

    Additionally, the array of designs out there is extensive.
    Whether you like understated aesthetic or bold pieces,
    there’s an option for everyone. They make perfect surprises for fellow fans who respect Kanye too.

    Furthermore, displaying Kanye posters in your studio might initiate interesting talks with friends.
    They often serve as focal points, inspiring discussions about Kanye’s impact.

    In summary, Kanye images are a great addition for
    every collector. They enhance your home and celebrate your love for a remarkable influencer.

  14. Ye posters are truly cool. They show his distinctive style
    flawlessly. Anyone who is into his music should definitely get one.
    They add a fantastic aspect to every space.

    Moreover, the variety of designs offered is impressive. Whether you like clean posters or bold artworks,
    there’s something for everyone. They make perfect decor for family who are fans of Kanye as well.

    Besides, owning Kanye prints in your home can spark great conversations with guests.
    They usually act as topics of interest, inspiring conversations about art.

    In conclusion, Kanye prints are a must-have for every music enthusiast.
    They improve your environment and celebrate your passion for
    a legendary creative genius.

  15. I like the valuable information you provide in your articles.
    I’ll bookmark your blog and take a look at once more right here frequently.
    I am quite certain I will be informed many new stuff right right here!

    Best of luck for the following!

  16. Mr. West posters are seriously amazing. They
    show his unique vibe impeccably. Any fan who is into him
    should definitely pick up one. They bring a amazing feature to a home.

    Plus, the variety of styles available is
    huge. Whether you prefer simple posters or vibrant artworks,
    there’s a poster for anyone. They make great presents for loved ones who respect Kanye too.

    Furthermore, owning Kanye prints in your home will initiate fun conversations with guests.
    They can act as icebreakers, encouraging conversations about creativity.

    To sum up, Kanye artworks are a great addition for
    any fan. They improve your living space and showcase your love for
    a legendary influencer.

  17. Kanye artworks are really amazing. They depict his distinctive style excellently.
    Any fan who adores Ye should surely grab one. They offer a great element to every
    home.

    On top of that, the range of designs you can find is extensive.
    Whether you prefer simple designs or colorful prints, there’s something for every fan. They make excellent
    presents for loved ones who are fans of Kanye too.

    In addition, showcasing Kanye prints in your office can initiate engaging discussions with visitors.

    They can act as topics of interest, prompting chats about art.

    In summary, Kanye prints are a great addition for any true art lover.
    They improve your environment and display your respect for an iconic artist.

  18. A片

    Spot on with this write-up, I truly feel this website needs a great deal more
    attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the
    info!

  19. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit
    my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!

  20. สำหรับแฟนบอล ที่ปรารถนาดูการแข่งขันฟุตบอลแบบสด ๆ ไม่ควรพลาด doofootball.asia เว็บไซต์ที่ได้รับความนิยมสำหรับการดูบอลออนไลน์
    เว็บไซต์นี้ให้บริการการดูฟุตบอลที่มีคุณภาพ พร้อมกับไฮไลท์ แบบเรียลไทม์ แฟนบอลสามารถเอนจอยกับแมตช์จากลีกยอดนิยมทั่วโลก
    เข้าชมได้เลย มาที่ doofootball (https://perpignan.onvasortir.com/).asia ตอนนี้ เพื่อพบกับประสบการณ์การรับชมฟุตบอลที่ยอดเยี่ยม ติดตามทุกนัดที่คุณชอบ

  21. No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/she wishes
    to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

  22. Attractive part of content. I just stumbled upon your web site
    and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

    Any way I will be subscribing in your feeds or even I success you access constantly fast.

  23. สำหรับแฟนบอล ที่ปรารถนารับชมเกมการแข่งขันฟุตบอลแบบสด ๆ ต้องเข้าไปดู doofootball.asia เว็บไซต์ชั้นนำสำหรับการรับชมฟุตบอลสด
    doofootball.asiaนำเสนอการติดตามฟุตบอลระดับพรีเมียม รวมถึงข้อมูลการแข่งขัน ล่าสุด ผู้ชมสามารถสนุกกับการแข่งขันจากลีกดังทั่วโลก
    อย่ารอช้า เข้าไปที่ doofootball; https://www.zazzle.co.nz/,.asia เดี๋ยวนี้ เพื่อพบกับประสบการณ์การดูบอลออนไลน์ที่น่าประทับใจ ไม่พลาดทุกแมตช์ที่คุณชอบ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *