Tak už to máme čierne na bielom – referendová otázka R. Fica je preverená Ústavným súdom SR. Národ by si mohol myslieť, že R. Fico je hlupák, keď ako JUDr. a CSc. nevie posúdiť správnosť formulácie svojich referendových otázok. S komentármi sa samozrejme hneď roztrhlo vrece.

Podľa nášho názoru  však nič nie je náhoda a R. Fico so svojimi kumpánmi (napr. ďalším JUDr. R. Kaliňákom) vedeli veľmi dobre, prečo to takto urobili. Minimálne preto, aby si mohli štuchnúť do pani prezidentky. A tiež preto, aby mohli budiť dojem, že oni jediní chcú slovenskému národu dobre a sú vždy pripravení našu republiku zachrániť. Otázka však je pred kým.

O amaterizme najhrubšieho zrna súčasnej vlády a odídencov od nej v partaji SaS nemá asi už nikto pochybnosti, a tak je ich koniec zrejme len otázkou času. Keby hrali šach spôsobom, akým vládnu, boli by súperovi na smiech. Šachista totiž musí predpokladať, čo bude po jeho ťahu nasledovať. Zato šachisti od R. Fica si zrejme premysleli jeden ťah dopredu. Naoko síce poukazujú na neschopnosť súčasnej vlády, ale je jasné, že ich nasledujúcim ťahom bude ponuka na záchranu republiky v podobe ich vlády. Ďakujeme, neprosíme! Stále teda visí vo vzduchu otázka, čo alebo ako ďalej. Vyriešili by niečo predčasné voľby?

Predčasné voľby ako všeliek?

Nuž, padla by súčasná vláda, ktorá si to plne zaslúži. A možno by sa väčšina partajníkov zo súčasnej aj nedávnej koalície do parlamentu ani nedostala. Asi by nenazbierali ani 3 % hlasov potrebných na to, aby naďalej parazitovali na štátnom rozpočte už tak poriadne vycicanej republiky. Možno aj to by stačilo… niektorým. Ale zmenilo by sa tým niečo naozaj zásadné? Nič, vôbec nič, len by sa jedna banda nahradila druhou. Škoda, že Slovač má takú krátku pamäť a prirýchlo zabúda, že každý z nich už tu minimálne raz vládol a okrem „našich ľudí“ nemal z ich vlády nikto nič.

Preto, podľa nášho názoru, predčasné voľby neprinesú našej krajine a drvivej väčšine jej občanov vôbec nič. Tu totiž vôbec nejde o krajinu a občanov, tu ide o moc. A ako vysvetľujeme na našom portáli, u nás slúži moc predovšetkým na to, aby sa istí ľudia dostali k peniazom. Ostatne, opojenie samotnou mocou, nie nutne peniazmi, je pre mnohých našich papalášov postačujúcim adrenalínom. Kto neverí, nech si prečíta známu knihu Ladislava Mňačka Ako chutí moc.

Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV (https://slovnik.juls.savba.sk/) pri slove „moc“ uvádza niekoľko významov. Moc je napr. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť, ale aj spravovanie štátu alebo nejakého spoločenského celku, vláda. No je tam ešte jeden význam, a to „schopnosť niekoho ovládať, vplyv“. Podľa toho, ako sa súčasní mocní správajú, či už v koalícii alebo v opozícii, nezdá sa vám, že všetkým ide len a len o ten posledný význam – schopnosť nás ovládať a mať taký vplyv, aby si presadzovali svoje úzke stranícke a osobné záujmy? Vari sa dá reálne dúfať, že ak sa vráti k moci niekto, koho sme už vládnuť videli, že svoje správanie alebo svoje pohnútky zázračne zmení? To môže asi len naozajstná naivka.

Čo teda vyrieši referendová otázka?

Takže, čo vyrieši referendová otázka, čo vyrieši referendum a čo vyriešia predčasné voľby? No predsa vôbec nič! Tamtí starí síce boli odbornejší než títo noví (alebo sa aspoň odbornejšie tvárili), ale svoju chytrosť využívali len a len vo svoj prospech. A budú ju takto zneužívať aj naďalej. Veď poznáme staré slovenské príslovie: Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina. Škoda, že aj keď majú Slováci toľko krásnych prísloví, v ktorých je zhmotnená múdrosť ich predkov, vôbec sa nimi neriadia.

Pani prezidentka využila svoju právomoc a referendové otázky nechala posúdiť Ústavným súdom SR. Náš portál ju teda otvoreným listom vyzval, aby využila aj ďalšiu svoju právomoc. Tou je možnosť podať podnet Ústavnému súdu SR na preskúmanie predpisov, či sú v súlade s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Pomoc pani prezidentky by bola neoceniteľná hneď pri dvoch sporných ustanoveniach. Totiž, na základe vykonanej právnej analýzy, ktorá je zverejnená na našom portáli, sa domnievame, že financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je v príkrom rozpore s Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR, podľa ktorého sú politické strany a politické hnutia „oddelené od štátu“.

Druhú protiústavnosť vidíme v tom, že náš volebný systém – vinou inštitútu kandidátnych listín politických strán – zjavne diskriminuje prevažnú väčšinu občanov. Ústava SR dáva možnosť slobodne kandidovať všetkým, volebný zákon však iba niektorým. Nemusíte byť ústavný právnik, aby ste v tom odhalili rozpor s ústavou. Drvivá väčšina občanov je teda vo svojom ústavnom práve znevýhodnená oproti hŕstke kandidátov krytých nálepkami politických strán.

Čo sa môže stať

Či pani prezidentka nechá svojich právnikov posúdiť uvedené legislatívne skutočnosti a či podnet na Ústavný súd napokon podá, je, samozrejme, len a len na nej samej. Ak by tak urobila, myslíme si, že by sa konečne mohol odhaliť a zviditeľniť pravý zdroj nespravodlivosti a príčina problémov, a to neprimerané a protiústavné postavenie politických strán a ich zasahovanie do výkonu moci, ktorá podľa našej ústavy pochádza od občanov a politickým stranám nepatrí.

No išli sme ešte ďalej. Keďže presne tú istú právomoc má aj pätina poslancov NR SR,  s rovnakou výzvou ako pani prezidentku sme oslovili otvoreným listom aj všetkých nezávislých poslancov NR SR. Môžeme teda sledovať, ako sa kto zachová. Nech sa k našej výzve postavia akokoľvek, veľa nám to prezradí o skutočných motívoch našich politikov. Referendová otázka tak bola iba začiatkom dlhej cesty.

30 798 Replies to “Referendová otázka R. Fica”

  1. Greetings all! I felt compelled to share my current craze – Kanye West’s posters. As a devoted admirer of Kanye’s music, I have been fascinated with his distinctive creative vision.

    Recently, I stumbled upon several stunning artworks that perfectly capture his famous album covers. Featuring *The College Dropout* and *My Beautiful Dark Twisted Fantasy*, these prints are more than visually stunning but additionally serve as an homage to Kanye’s progression as an artist.

    I chose to adorn my space with some of these posters, and I am happy to report that they add a vibrant atmosphere to the room. Every time I glance at them, I’m motivated by Kanye’s bold artistic vision.

    For those of you considering adding some Kanye West posters for your room, I definitely encourage exploring the wide range up for grabs. There are numerous options to select from, whether your taste is modern designs or more abstract interpretations.

    What’s great is that these prints function as great surprises for fellow fans. I picked up one for a buddy, and they absolutely loved it. It’s the perfect way to share your love for Kanye’s music and infuse a dash of his creativity into your life.

    Therefore, if you’re a Kanye fan, definitely think about adding some Kanye West artwork. They will definitely infuse a distinctive vibe to your studio and function as a regular prompt of Kanye’s incredible musical legacy. Happy collecting, everyone!

  2. It’s genuinely very complex in this full of activity life to listen news on TV, therefore I just use web for that reason, and get the most recent news.

  3. สำหรับคนรักฟุตบอล ที่ปรารถนาดูการแข่งขันฟุตบอลแบบสด ๆ ต้องลอง doofootball.asia เว็บไซต์ชั้นนำสำหรับการดูบอลออนไลน์
    เว็บไซต์นี้นำเสนอการติดตามฟุตบอลที่มีคุณภาพ พร้อมกับข้อมูลการแข่งขัน ที่อัปเดตตลอดเวลา คุณสามารถสนุกกับแมตช์จากลีกยอดนิยมทั่วโลก
    ไม่ต้องรอแล้ว เข้าไปที่ doofootball (https://artistecard.com/).asia เดี๋ยวนี้ เพื่อค้นพบประสบการณ์การรับชมฟุตบอลที่ยอดเยี่ยม ไม่พลาดทุกนัดที่คุณชื่นชอบ

  4. I’ve read some excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
    I surprise how so much attempt you place to create this sort of wonderful informative website.

  5. สำหรับแฟนบอล ที่อยากรับชมเกมการแข่งขันฟุตบอลแบบสด ๆ ไม่ควรพลาด doofootball.asia เว็บไซต์ยอดนิยมสำหรับการรับชมฟุตบอลสด
    doofootball.asiaมอบประสบการณ์การดูฟุตบอลที่มีคุณภาพ พร้อมกับไฮไลท์ ล่าสุด แฟนบอลสามารถเอนจอยกับแมตช์จากลีกชั้นนำทั่วโลก
    ไม่ต้องรอแล้ว เข้าไปที่ doofootball (https://peatix.com/).asia วันนี้ เพื่อพบกับประสบการณ์การรับชมฟุตบอลที่เหนือชั้น ไม่พลาดทุกการแข่งขันที่คุณโปรดปราน

  6. I do trust all of the concepts you have offered
    in your post. They’re very convincing and can certainly work.
    Still, the posts are too quick for newbies. May just you please lengthen them a little from next time?

    Thanks for the post.

  7. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really loved surfing around your weblog posts.
    In any case I will be subscribing to your rss feed and I
    am hoping you write again very soon!

  8. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make
    your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just
    posting videos to your blog when you could be giving us something
    enlightening to read?

  9. Thee Indonesian Pharmacists Organization (Pafi) іs actսally ann expert company dedicated tⲟwards progressing pharmacy technique ɑnd lso health care in Indoneesia viа education ɑnd learning,
    educating, neighborhood health аnd wellness plan advocacy, ɑnd also campaigns.
    Pafi guarantees pharmacists аre аctually outfitted ɑlong ѡith the current
    ҝnow-how tߋwards supply hogh tߋр premium аs well as risk-free pharmacy solutions tⲟwards
    the generaⅼ public.

  10. Hi there very nice website!! Guy .. Beautiful .. Superb ..
    I’ll bookmark your website and take the feeds also?

    I’m glad to seek out a lot of useful info right here in the put up, we want work out extra strategies on this regard,
    thanks for sharing. . . . . .

  11. Hey there! I understand this is kind of off-topic
    however I had to ask. Does operating a well-established website such as yours take a
    massive amount work? I am completely new to blogging but I do write in my journal everyday.
    I’d like to start a blog so I can share my experience and feelings online.
    Please let me know if you have any suggestions or tips
    for new aspiring bloggers. Thankyou!

  12. I like the valuable info you provide on your articles.

    I will bookmark your blog and check again here
    frequently. I am reasonably sure I’ll be told many new stuff right
    right here! Best of luck for the following!

  13. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
    You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence
    on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

  14. Someone essentially assist to make severely articles I would state.
    That is the first time I frequented your web page and to this point?
    I amazed with the research you made to create
    this actual put up extraordinary. Magnificent activity!

  15. That is very attention-grabbing, You’re an overly professional blogger.
    I have joined your feed and look ahead to in search of more of your magnificent post.
    Additionally, I have shared your site in my social networks

  16. Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it,
    you’re a great author. I will always bookmark your blog and
    will often come back someday. I want to encourage you
    continue your great writing, have a nice weekend!

  17. Aw, this was an incredibly nice post. Taking a few minutes and actual effort
    to generate a top notch article… but what can I say… I put things off a whole lot and never manage to get anything done.

  18. fantastic put up, very informative. I wonder
    why the other experts of this sector do not realize this.
    You should continue your writing. I am sure, you have a huge readers‘ base already!

  19. สำหรับแฟนบอล ที่อยากรับชมเกมการแข่งขันฟุตบอลแบบสด ๆ ต้องลอง doofootball.asia เว็บไซต์ที่ได้รับความนิยมสำหรับการดูบอลออนไลน์
    แพลตฟอร์มนี้ให้บริการการดูฟุตบอลคุณภาพสูง รวมถึงสถิติ ล่าสุด แฟนบอลสามารถเอนจอยกับเกมการแข่งขันจากลีกดังทั่วโลก
    อย่ารอช้า คลิกไปที่ doofootball (https://forums.sorcererking.com/).asia ตอนนี้ เพื่อพบกับประสบการณ์การติดตามการแข่งขันฟุตบอลที่เหนือชั้น ติดตามทุกนัดที่คุณโปรดปราน

  20. Hello friends, how is all, and what you wish for to say on the topic of this paragraph, in my view its
    in fact remarkable designed for me.

  21. Nos experts, qui connaissent les sites en ligne de casino comme leur poche, mettentun point d’honneur à trouver pour vous le meilleur du casino en ligne FR.

  22. สำหรับคนรักฟุตบอล ที่ปรารถนารับชมเกมการแข่งขันฟุตบอลแบบสด ๆ ต้องลอง doofootball.asia เว็บไซต์ยอดนิยมสำหรับการสตรีมมิ่งฟุตบอล
    แพลตฟอร์มนี้นำเสนอการรับชมฟุตบอลที่มีคุณภาพ รวมถึงไฮไลท์ ที่อัปเดตตลอดเวลา ผู้ชมสามารถเพลิดเพลินกับเกมการแข่งขันจากลีกดังทั่วโลก
    เข้าชมได้เลย มาที่ doofootball – https://www.tripadvisor.in/ -.asia ตอนนี้ เพื่อพบกับประสบการณ์การดูบอลออนไลน์ที่เหนือชั้น ไม่พลาดทุกการแข่งขันที่คุณชอบ

  23. Generally I do not learn article on blogs, but I would like to say that this write-up
    very forced me to try and do it! Your writing taste has been surprised me.
    Thanks, very great post.

  24. Next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint
    me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read, nonetheless I genuinely
    thought you’d have something useful to talk about.
    All I hear is a bunch of whining about something you can fix if you were not too busy looking for attention.

    Feel free to visit my web-site … Pinterest

  25. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
    Very useful information specially the last part 🙂 I care
    for such information much. I was looking for this certain information for a
    long time. Thank you and best of luck.

  26. Строительство дома это технологический прорыв, впитавший в себя самые лучшие изобретения и приобретающий завидную популярность. Мы обеспечиваем строительство любого проекта, в сжатые сроки и дёшево!

  27. Skywalker OG is a potent strain that has the potential to take you to a galaxy far, far away. This popular Big Chief Cart is a cross between Skywalker and OG Kush and has the pungent aromatic characteristic you’d expect from a Kush strain. Fans of Indica leaning strains turn to this vape for its classic flavor profile and long-lasting effects. This strain offers a unique high that, reviewers say, begins with a stoney euphoria that quickly settles into a couch-locked state of calmness that lasts for hours – depending on your tolerance and dose. Medical patients often turn to this Big Chief Cart for its potential to keep arthritic and neuropathic pain at bay.

    Awesome stuff, Regards!

  28. I know this website gives quality depending content and other
    data, is there any other web page which offers these stuff in quality?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *