Tak už to máme čierne na bielom – referendová otázka R. Fica je preverená Ústavným súdom SR. Národ by si mohol myslieť, že R. Fico je hlupák, keď ako JUDr. a CSc. nevie posúdiť správnosť formulácie svojich referendových otázok. S komentármi sa samozrejme hneď roztrhlo vrece.

Podľa nášho názoru  však nič nie je náhoda a R. Fico so svojimi kumpánmi (napr. ďalším JUDr. R. Kaliňákom) vedeli veľmi dobre, prečo to takto urobili. Minimálne preto, aby si mohli štuchnúť do pani prezidentky. A tiež preto, aby mohli budiť dojem, že oni jediní chcú slovenskému národu dobre a sú vždy pripravení našu republiku zachrániť. Otázka však je pred kým.

O amaterizme najhrubšieho zrna súčasnej vlády a odídencov od nej v partaji SaS nemá asi už nikto pochybnosti, a tak je ich koniec zrejme len otázkou času. Keby hrali šach spôsobom, akým vládnu, boli by súperovi na smiech. Šachista totiž musí predpokladať, čo bude po jeho ťahu nasledovať. Zato šachisti od R. Fica si zrejme premysleli jeden ťah dopredu. Naoko síce poukazujú na neschopnosť súčasnej vlády, ale je jasné, že ich nasledujúcim ťahom bude ponuka na záchranu republiky v podobe ich vlády. Ďakujeme, neprosíme! Stále teda visí vo vzduchu otázka, čo alebo ako ďalej. Vyriešili by niečo predčasné voľby?

Predčasné voľby ako všeliek?

Nuž, padla by súčasná vláda, ktorá si to plne zaslúži. A možno by sa väčšina partajníkov zo súčasnej aj nedávnej koalície do parlamentu ani nedostala. Asi by nenazbierali ani 3 % hlasov potrebných na to, aby naďalej parazitovali na štátnom rozpočte už tak poriadne vycicanej republiky. Možno aj to by stačilo… niektorým. Ale zmenilo by sa tým niečo naozaj zásadné? Nič, vôbec nič, len by sa jedna banda nahradila druhou. Škoda, že Slovač má takú krátku pamäť a prirýchlo zabúda, že každý z nich už tu minimálne raz vládol a okrem „našich ľudí“ nemal z ich vlády nikto nič.

Preto, podľa nášho názoru, predčasné voľby neprinesú našej krajine a drvivej väčšine jej občanov vôbec nič. Tu totiž vôbec nejde o krajinu a občanov, tu ide o moc. A ako vysvetľujeme na našom portáli, u nás slúži moc predovšetkým na to, aby sa istí ľudia dostali k peniazom. Ostatne, opojenie samotnou mocou, nie nutne peniazmi, je pre mnohých našich papalášov postačujúcim adrenalínom. Kto neverí, nech si prečíta známu knihu Ladislava Mňačka Ako chutí moc.

Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV (https://slovnik.juls.savba.sk/) pri slove „moc“ uvádza niekoľko významov. Moc je napr. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť, ale aj spravovanie štátu alebo nejakého spoločenského celku, vláda. No je tam ešte jeden význam, a to „schopnosť niekoho ovládať, vplyv“. Podľa toho, ako sa súčasní mocní správajú, či už v koalícii alebo v opozícii, nezdá sa vám, že všetkým ide len a len o ten posledný význam – schopnosť nás ovládať a mať taký vplyv, aby si presadzovali svoje úzke stranícke a osobné záujmy? Vari sa dá reálne dúfať, že ak sa vráti k moci niekto, koho sme už vládnuť videli, že svoje správanie alebo svoje pohnútky zázračne zmení? To môže asi len naozajstná naivka.

Čo teda vyrieši referendová otázka?

Takže, čo vyrieši referendová otázka, čo vyrieši referendum a čo vyriešia predčasné voľby? No predsa vôbec nič! Tamtí starí síce boli odbornejší než títo noví (alebo sa aspoň odbornejšie tvárili), ale svoju chytrosť využívali len a len vo svoj prospech. A budú ju takto zneužívať aj naďalej. Veď poznáme staré slovenské príslovie: Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina. Škoda, že aj keď majú Slováci toľko krásnych prísloví, v ktorých je zhmotnená múdrosť ich predkov, vôbec sa nimi neriadia.

Pani prezidentka využila svoju právomoc a referendové otázky nechala posúdiť Ústavným súdom SR. Náš portál ju teda otvoreným listom vyzval, aby využila aj ďalšiu svoju právomoc. Tou je možnosť podať podnet Ústavnému súdu SR na preskúmanie predpisov, či sú v súlade s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Pomoc pani prezidentky by bola neoceniteľná hneď pri dvoch sporných ustanoveniach. Totiž, na základe vykonanej právnej analýzy, ktorá je zverejnená na našom portáli, sa domnievame, že financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je v príkrom rozpore s Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR, podľa ktorého sú politické strany a politické hnutia „oddelené od štátu“.

Druhú protiústavnosť vidíme v tom, že náš volebný systém – vinou inštitútu kandidátnych listín politických strán – zjavne diskriminuje prevažnú väčšinu občanov. Ústava SR dáva možnosť slobodne kandidovať všetkým, volebný zákon však iba niektorým. Nemusíte byť ústavný právnik, aby ste v tom odhalili rozpor s ústavou. Drvivá väčšina občanov je teda vo svojom ústavnom práve znevýhodnená oproti hŕstke kandidátov krytých nálepkami politických strán.

Čo sa môže stať

Či pani prezidentka nechá svojich právnikov posúdiť uvedené legislatívne skutočnosti a či podnet na Ústavný súd napokon podá, je, samozrejme, len a len na nej samej. Ak by tak urobila, myslíme si, že by sa konečne mohol odhaliť a zviditeľniť pravý zdroj nespravodlivosti a príčina problémov, a to neprimerané a protiústavné postavenie politických strán a ich zasahovanie do výkonu moci, ktorá podľa našej ústavy pochádza od občanov a politickým stranám nepatrí.

No išli sme ešte ďalej. Keďže presne tú istú právomoc má aj pätina poslancov NR SR,  s rovnakou výzvou ako pani prezidentku sme oslovili otvoreným listom aj všetkých nezávislých poslancov NR SR. Môžeme teda sledovať, ako sa kto zachová. Nech sa k našej výzve postavia akokoľvek, veľa nám to prezradí o skutočných motívoch našich politikov. Referendová otázka tak bola iba začiatkom dlhej cesty.

37 337 Replies to “Referendová otázka R. Fica”

  1. First off I would like to say great blog! I had a
    quick question which I’d like to ask if you do not mind.

    I was curious to find out how you center yourself and clear your head prior to writing.

    I’ve had difficulty clearing my thoughts in getting my thoughts out.
    I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to
    15 minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
    Kudos!

  2. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
    If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest?
    I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

  3. whoah this weblog is magnificent i really like studying your posts.

    Keep up the good work! You already know, a lot of people are searching
    round for this info, you could aid them greatly.

  4. I am now not certain where you are getting your information, however good topic.

    I must spend a while studying more or understanding more.
    Thank you for fantastic information I was on the lookout for this info for my mission.

  5. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog in Ie, it looks fine but
    when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up!
    Other then that, fantastic blog!

  6. Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone
    during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait
    to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my cell phone ..
    I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent blog!

  7. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
    Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like
    to find out where u got this from. thank you

  8. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup.
    Do you have any methods to stop hackers?

  9. Wow that was odd. I just wrote an really long comment
    but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
    well I’m not writing all that over again. Anyways,
    just wanted to say excellent blog!

  10. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came
    to “return the favor”.I’m trying to find things
    to enhance my website!I suppose its ok to use
    a few of your ideas!!

  11. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old
    daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.“ She
    put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and
    it pinched her ear. She never wants to go
    back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

  12. It’s the best time to make some plans for the future and it
    is time to be happy. I have learn this post and if I may just I wish to suggest you some interesting things or suggestions.

    Maybe you can write subsequent articles relating to this
    article. I wish to read more things about it!

  13. Awesome blog! Do you have any hints for aspiring writers?
    I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
    Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options
    out there that I’m totally overwhelmed .. Any recommendations?
    Many thanks!

  14. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I
    stumbleupon every day. It’s always interesting to read articles from other authors and practice a little something from their web
    sites.

  15. Excellent post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
    I’d be very grateful if you could elaborate a little
    bit further. Appreciate it!

  16. I don’t know if it’s just me or if everybody else
    encountering problems with your site. It appears
    as though some of the text in your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to
    them too? This might be a issue with my internet browser because I’ve had
    this happen before. Appreciate it

  17. Hi! I know this is sort of off-topic however I needed
    to ask. Does building a well-established blog like
    yours require a massive amount work? I’m brand new to operating a blog however I do write in my diary every day.
    I’d like to start a blog so I can share my own experience and views online.
    Please let me know if you have any ideas or tips
    for new aspiring bloggers. Appreciate it!

  18. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment
    didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over
    again. Anyway, just wanted to say superb blog!

  19. I really love your site.. Pleasant colors & theme.
    Did you develop this amazing site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my very own blog and would love to know where you got
    this from or just what the theme is named. Cheers!

  20. It is actually a nice and helpful piece of information. I am
    happy that you simply shared this helpful info with us.
    Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  21. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how
    can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal.
    I had been a little bit acquainted of this your
    broadcast offered bright clear idea

  22. Hi there! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
    Would you be interested in exchanging links
    or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
    My blog discusses a lot of the same topics as yours and I think
    we could greatly benefit from each other.
    If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you!
    Fantastic blog by the way!

  23. Hey there I am so grateful I found your weblog, I really found you by mistake,
    while I was searching on Digg for something else, Anyhow I am here now
    and would just like to say cheers for a fantastic post and a all round entertaining
    blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the
    moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal
    more, Please do keep up the fantastic job.

  24. Hi! I simply want to give you a huge thumbs up for
    your excellent information you’ve got right here on this post.
    I am returning to your site for more soon.

  25. Hey there! Do you know if they make any plugins to protect against
    hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
    Any suggestions?

  26. My family all the time say that I am killing my time here at net,
    however I know I am getting familiarity all the time by reading such pleasant articles.

  27. Wonderful work! That is the kind of info that are supposed
    to be shared around the internet. Shame on Google for now not
    positioning this put up higher! Come on over and discuss with my web site .

    Thank you =)

  28. Having read this I thought it was extremely informative. I
    appreciate you taking the time and effort to put this content together.
    I once again find myself spending a significant amount of time both reading
    and commenting. But so what, it was still worth it!

  29. Greetings from Idaho! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
    I really like the info you provide here and can’t wait to
    take a look when I get home. I’m amazed at how
    fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using
    WIFI, just 3G .. Anyhow, amazing site!

  30. Lightray Solutions stands aas the particular pnnacle of business and
    techgnology consulting, revered for the unwavering commitment to excellence and advancement.
    Renowned for its unparalleled expertise, Lightray Options empowers organizations to be able to transcend
    their problems and achieve remarkable success. Having a dedicated team of visionaryy
    consultants, they create bespoke strategies that propel businesses forward in a swiftly evolving landscape.

  31. Very good website you have here but I was curious
    if you knew of any message boards that cover the
    same topics discussed here? I’d really like to be a part of online community where I can get advice from other knowledgeable people
    that share the same interest. If you have any recommendations,
    please let me know. Many thanks!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *