Tak už to máme čierne na bielom – referendová otázka R. Fica je preverená Ústavným súdom SR. Národ by si mohol myslieť, že R. Fico je hlupák, keď ako JUDr. a CSc. nevie posúdiť správnosť formulácie svojich referendových otázok. S komentármi sa samozrejme hneď roztrhlo vrece.

Podľa nášho názoru  však nič nie je náhoda a R. Fico so svojimi kumpánmi (napr. ďalším JUDr. R. Kaliňákom) vedeli veľmi dobre, prečo to takto urobili. Minimálne preto, aby si mohli štuchnúť do pani prezidentky. A tiež preto, aby mohli budiť dojem, že oni jediní chcú slovenskému národu dobre a sú vždy pripravení našu republiku zachrániť. Otázka však je pred kým.

O amaterizme najhrubšieho zrna súčasnej vlády a odídencov od nej v partaji SaS nemá asi už nikto pochybnosti, a tak je ich koniec zrejme len otázkou času. Keby hrali šach spôsobom, akým vládnu, boli by súperovi na smiech. Šachista totiž musí predpokladať, čo bude po jeho ťahu nasledovať. Zato šachisti od R. Fica si zrejme premysleli jeden ťah dopredu. Naoko síce poukazujú na neschopnosť súčasnej vlády, ale je jasné, že ich nasledujúcim ťahom bude ponuka na záchranu republiky v podobe ich vlády. Ďakujeme, neprosíme! Stále teda visí vo vzduchu otázka, čo alebo ako ďalej. Vyriešili by niečo predčasné voľby?

Predčasné voľby ako všeliek?

Nuž, padla by súčasná vláda, ktorá si to plne zaslúži. A možno by sa väčšina partajníkov zo súčasnej aj nedávnej koalície do parlamentu ani nedostala. Asi by nenazbierali ani 3 % hlasov potrebných na to, aby naďalej parazitovali na štátnom rozpočte už tak poriadne vycicanej republiky. Možno aj to by stačilo… niektorým. Ale zmenilo by sa tým niečo naozaj zásadné? Nič, vôbec nič, len by sa jedna banda nahradila druhou. Škoda, že Slovač má takú krátku pamäť a prirýchlo zabúda, že každý z nich už tu minimálne raz vládol a okrem „našich ľudí“ nemal z ich vlády nikto nič.

Preto, podľa nášho názoru, predčasné voľby neprinesú našej krajine a drvivej väčšine jej občanov vôbec nič. Tu totiž vôbec nejde o krajinu a občanov, tu ide o moc. A ako vysvetľujeme na našom portáli, u nás slúži moc predovšetkým na to, aby sa istí ľudia dostali k peniazom. Ostatne, opojenie samotnou mocou, nie nutne peniazmi, je pre mnohých našich papalášov postačujúcim adrenalínom. Kto neverí, nech si prečíta známu knihu Ladislava Mňačka Ako chutí moc.

Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV (https://slovnik.juls.savba.sk/) pri slove „moc“ uvádza niekoľko významov. Moc je napr. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť, ale aj spravovanie štátu alebo nejakého spoločenského celku, vláda. No je tam ešte jeden význam, a to „schopnosť niekoho ovládať, vplyv“. Podľa toho, ako sa súčasní mocní správajú, či už v koalícii alebo v opozícii, nezdá sa vám, že všetkým ide len a len o ten posledný význam – schopnosť nás ovládať a mať taký vplyv, aby si presadzovali svoje úzke stranícke a osobné záujmy? Vari sa dá reálne dúfať, že ak sa vráti k moci niekto, koho sme už vládnuť videli, že svoje správanie alebo svoje pohnútky zázračne zmení? To môže asi len naozajstná naivka.

Čo teda vyrieši referendová otázka?

Takže, čo vyrieši referendová otázka, čo vyrieši referendum a čo vyriešia predčasné voľby? No predsa vôbec nič! Tamtí starí síce boli odbornejší než títo noví (alebo sa aspoň odbornejšie tvárili), ale svoju chytrosť využívali len a len vo svoj prospech. A budú ju takto zneužívať aj naďalej. Veď poznáme staré slovenské príslovie: Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina. Škoda, že aj keď majú Slováci toľko krásnych prísloví, v ktorých je zhmotnená múdrosť ich predkov, vôbec sa nimi neriadia.

Pani prezidentka využila svoju právomoc a referendové otázky nechala posúdiť Ústavným súdom SR. Náš portál ju teda otvoreným listom vyzval, aby využila aj ďalšiu svoju právomoc. Tou je možnosť podať podnet Ústavnému súdu SR na preskúmanie predpisov, či sú v súlade s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Pomoc pani prezidentky by bola neoceniteľná hneď pri dvoch sporných ustanoveniach. Totiž, na základe vykonanej právnej analýzy, ktorá je zverejnená na našom portáli, sa domnievame, že financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je v príkrom rozpore s Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR, podľa ktorého sú politické strany a politické hnutia „oddelené od štátu“.

Druhú protiústavnosť vidíme v tom, že náš volebný systém – vinou inštitútu kandidátnych listín politických strán – zjavne diskriminuje prevažnú väčšinu občanov. Ústava SR dáva možnosť slobodne kandidovať všetkým, volebný zákon však iba niektorým. Nemusíte byť ústavný právnik, aby ste v tom odhalili rozpor s ústavou. Drvivá väčšina občanov je teda vo svojom ústavnom práve znevýhodnená oproti hŕstke kandidátov krytých nálepkami politických strán.

Čo sa môže stať

Či pani prezidentka nechá svojich právnikov posúdiť uvedené legislatívne skutočnosti a či podnet na Ústavný súd napokon podá, je, samozrejme, len a len na nej samej. Ak by tak urobila, myslíme si, že by sa konečne mohol odhaliť a zviditeľniť pravý zdroj nespravodlivosti a príčina problémov, a to neprimerané a protiústavné postavenie politických strán a ich zasahovanie do výkonu moci, ktorá podľa našej ústavy pochádza od občanov a politickým stranám nepatrí.

No išli sme ešte ďalej. Keďže presne tú istú právomoc má aj pätina poslancov NR SR,  s rovnakou výzvou ako pani prezidentku sme oslovili otvoreným listom aj všetkých nezávislých poslancov NR SR. Môžeme teda sledovať, ako sa kto zachová. Nech sa k našej výzve postavia akokoľvek, veľa nám to prezradí o skutočných motívoch našich politikov. Referendová otázka tak bola iba začiatkom dlhej cesty.

28 210 Replies to “Referendová otázka R. Fica”

  1. I will right away grab your rss as I can’t find your email subscription hyperlink or e-newsletter service.

    Do you’ve any? Please permit me recognize so
    that I may subscribe. Thanks.

  2. Definitely consider that which you said. Your favourite justification seemed to be at
    the web the simplest thing to bear in mind of.
    I say to you, I certainly get annoyed even as other people consider issues that they plainly do not know about.
    You controlled to hit the nail upon the highest as
    well as outlined out the whole thing without having side
    effect , other folks can take a signal. Will likely be back to get more.
    Thanks

  3. Thanks for every other informative website. Where else may I am getting that type of
    information written in such an ideal manner? I have a venture that I’m simply now running on, and I’ve been on the glance out
    for such info.

  4. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you
    are just too excellent. I actually like what you have acquired here, certainly like what
    you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still
    care for to keep it smart. I can not wait to read far more
    from you. This is actually a tremendous site.

  5. I savor, result in I discovered exactly what I was looking for.
    You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless
    you man. Have a great day. Bye

  6. You’ve made some good points there. I checked on the web
    for more info about the issue and found most
    people will go along with your views on this web site.

  7. Hi there, I discovered your site by the use of Google while searching for a comparable matter, your website came up,
    it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, simply became aware of your blog through Google, and located that
    it’s truly informative. I’m gonna be careful for brussels.

    I will be grateful in the event you continue this in future.

    Numerous folks will be benefited out of your writing. Cheers!

  8. Thanks for any other magnificent post. The place else may anybody get that kind of information in such an ideal way of writing?
    I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the look for such information.

  9. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i
    was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you stop it, any plugin or anything you
    can advise? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

  10. Fantastic beat ! I wish to apprentice whilst you amend your website, how can i subscribe for a weblog site?
    The account helped me a applicable deal. I were tiny bit acquainted of this your broadcast offered shiny transparent
    idea

  11. Hola! I’ve been reading your weblog for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout
    out from Dallas Texas! Just wanted to say keep up the excellent job!

  12. Its such as you read my mind! You seem to understand so much about this, such as you wrote the book in it or something.
    I think that you just can do with some p.c. to force the message house a little bit, but instead of that, that is excellent blog.
    An excellent read. I’ll certainly be back.

  13. First of all I want to say fantastic blog!
    I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
    I was interested to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
    I’ve had difficulty clearing my thoughts in getting my thoughts out.
    I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to
    begin. Any suggestions or tips? Thank you!

  14. Для заказа прогона Хрумером, вам необходимо обратиться к специализированным компаниям или Вы
    можете заказать у нас по наращиванию линк билдинг
    так же мы предоставляем услуги по сео продвижению с помощью гса
    прогонов через тир и поможем если будет нужно
    оптимизировать ваш проект
    для быстрой связи через телеграмм логин @pokras7777 либо добавится в нащу группу в телеграмм https://t.me/bazixrumer либо через скайп логин pokras7777
    мы будем рады вам помочь в
    любых вопросах по наращиваниютрафика на вашем проекте время работы 24/7 без выходных!

  15. Hello, i think that i saw you visited my site thus i came to “return the favor”.I am
    attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  16. It’s truly very difficult in this active life
    to listen news on Television, so I only use the web for
    that purpose, and obtain the newest news.

  17. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new
    comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the
    exact same comment. Is there an easy method you can remove me from that service?

    Thank you!

    Here is my homepage :: Pinterest

  18. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!

    I’ll go ahead and bookmark your site to come back
    in the future. All the best

  19. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed
    account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  20. I’m really enjoying the design and layout of your
    website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to
    come here and visit more often. Did you hire
    out a developer to create your theme? Excellent work!

  21. I do not know if it’s just me or if perhaps everybody
    else experiencing issues with your blog. It appears like some of the
    text in your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to
    them as well? This may be a problem with my web browser because I’ve
    had this happen before. Cheers

  22. Hello, i think that i saw you visited my web site thus i
    got here to return the choose?.I’m attempting
    to in finding things to enhance my website!I assume
    its adequate to use some of your ideas!!

  23. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am encountering problems with your RSS.

    I don’t know the reason why I am unable to subscribe to it.
    Is there anyone else getting identical RSS issues?
    Anybody who knows the solution will you kindly respond?
    Thanks!!

  24. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am going through troubles with your RSS.
    I don’t understand the reason why I can’t join it. Is there anybody getting identical
    RSS problems? Anyone who knows the solution can you
    kindly respond? Thanks!!

  25. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and
    our whole community will be grateful to you.

  26. Hello! This is my first comment here so I just wanted to
    give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your articles.

    Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over
    the same subjects? Thank you so much!

  27. What’s up everyone, it’s my first visit at this web page, and article
    is genuinely fruitful in support of me, keep up posting such articles.

  28. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.

    I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
    Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  29. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?

    I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another
    platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *