Tak už to máme čierne na bielom – referendová otázka R. Fica je preverená Ústavným súdom SR. Národ by si mohol myslieť, že R. Fico je hlupák, keď ako JUDr. a CSc. nevie posúdiť správnosť formulácie svojich referendových otázok. S komentármi sa samozrejme hneď roztrhlo vrece.

Podľa nášho názoru  však nič nie je náhoda a R. Fico so svojimi kumpánmi (napr. ďalším JUDr. R. Kaliňákom) vedeli veľmi dobre, prečo to takto urobili. Minimálne preto, aby si mohli štuchnúť do pani prezidentky. A tiež preto, aby mohli budiť dojem, že oni jediní chcú slovenskému národu dobre a sú vždy pripravení našu republiku zachrániť. Otázka však je pred kým.

O amaterizme najhrubšieho zrna súčasnej vlády a odídencov od nej v partaji SaS nemá asi už nikto pochybnosti, a tak je ich koniec zrejme len otázkou času. Keby hrali šach spôsobom, akým vládnu, boli by súperovi na smiech. Šachista totiž musí predpokladať, čo bude po jeho ťahu nasledovať. Zato šachisti od R. Fica si zrejme premysleli jeden ťah dopredu. Naoko síce poukazujú na neschopnosť súčasnej vlády, ale je jasné, že ich nasledujúcim ťahom bude ponuka na záchranu republiky v podobe ich vlády. Ďakujeme, neprosíme! Stále teda visí vo vzduchu otázka, čo alebo ako ďalej. Vyriešili by niečo predčasné voľby?

Predčasné voľby ako všeliek?

Nuž, padla by súčasná vláda, ktorá si to plne zaslúži. A možno by sa väčšina partajníkov zo súčasnej aj nedávnej koalície do parlamentu ani nedostala. Asi by nenazbierali ani 3 % hlasov potrebných na to, aby naďalej parazitovali na štátnom rozpočte už tak poriadne vycicanej republiky. Možno aj to by stačilo… niektorým. Ale zmenilo by sa tým niečo naozaj zásadné? Nič, vôbec nič, len by sa jedna banda nahradila druhou. Škoda, že Slovač má takú krátku pamäť a prirýchlo zabúda, že každý z nich už tu minimálne raz vládol a okrem „našich ľudí“ nemal z ich vlády nikto nič.

Preto, podľa nášho názoru, predčasné voľby neprinesú našej krajine a drvivej väčšine jej občanov vôbec nič. Tu totiž vôbec nejde o krajinu a občanov, tu ide o moc. A ako vysvetľujeme na našom portáli, u nás slúži moc predovšetkým na to, aby sa istí ľudia dostali k peniazom. Ostatne, opojenie samotnou mocou, nie nutne peniazmi, je pre mnohých našich papalášov postačujúcim adrenalínom. Kto neverí, nech si prečíta známu knihu Ladislava Mňačka Ako chutí moc.

Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV (https://slovnik.juls.savba.sk/) pri slove „moc“ uvádza niekoľko významov. Moc je napr. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť, ale aj spravovanie štátu alebo nejakého spoločenského celku, vláda. No je tam ešte jeden význam, a to „schopnosť niekoho ovládať, vplyv“. Podľa toho, ako sa súčasní mocní správajú, či už v koalícii alebo v opozícii, nezdá sa vám, že všetkým ide len a len o ten posledný význam – schopnosť nás ovládať a mať taký vplyv, aby si presadzovali svoje úzke stranícke a osobné záujmy? Vari sa dá reálne dúfať, že ak sa vráti k moci niekto, koho sme už vládnuť videli, že svoje správanie alebo svoje pohnútky zázračne zmení? To môže asi len naozajstná naivka.

Čo teda vyrieši referendová otázka?

Takže, čo vyrieši referendová otázka, čo vyrieši referendum a čo vyriešia predčasné voľby? No predsa vôbec nič! Tamtí starí síce boli odbornejší než títo noví (alebo sa aspoň odbornejšie tvárili), ale svoju chytrosť využívali len a len vo svoj prospech. A budú ju takto zneužívať aj naďalej. Veď poznáme staré slovenské príslovie: Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina. Škoda, že aj keď majú Slováci toľko krásnych prísloví, v ktorých je zhmotnená múdrosť ich predkov, vôbec sa nimi neriadia.

Pani prezidentka využila svoju právomoc a referendové otázky nechala posúdiť Ústavným súdom SR. Náš portál ju teda otvoreným listom vyzval, aby využila aj ďalšiu svoju právomoc. Tou je možnosť podať podnet Ústavnému súdu SR na preskúmanie predpisov, či sú v súlade s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Pomoc pani prezidentky by bola neoceniteľná hneď pri dvoch sporných ustanoveniach. Totiž, na základe vykonanej právnej analýzy, ktorá je zverejnená na našom portáli, sa domnievame, že financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je v príkrom rozpore s Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR, podľa ktorého sú politické strany a politické hnutia „oddelené od štátu“.

Druhú protiústavnosť vidíme v tom, že náš volebný systém – vinou inštitútu kandidátnych listín politických strán – zjavne diskriminuje prevažnú väčšinu občanov. Ústava SR dáva možnosť slobodne kandidovať všetkým, volebný zákon však iba niektorým. Nemusíte byť ústavný právnik, aby ste v tom odhalili rozpor s ústavou. Drvivá väčšina občanov je teda vo svojom ústavnom práve znevýhodnená oproti hŕstke kandidátov krytých nálepkami politických strán.

Čo sa môže stať

Či pani prezidentka nechá svojich právnikov posúdiť uvedené legislatívne skutočnosti a či podnet na Ústavný súd napokon podá, je, samozrejme, len a len na nej samej. Ak by tak urobila, myslíme si, že by sa konečne mohol odhaliť a zviditeľniť pravý zdroj nespravodlivosti a príčina problémov, a to neprimerané a protiústavné postavenie politických strán a ich zasahovanie do výkonu moci, ktorá podľa našej ústavy pochádza od občanov a politickým stranám nepatrí.

No išli sme ešte ďalej. Keďže presne tú istú právomoc má aj pätina poslancov NR SR,  s rovnakou výzvou ako pani prezidentku sme oslovili otvoreným listom aj všetkých nezávislých poslancov NR SR. Môžeme teda sledovať, ako sa kto zachová. Nech sa k našej výzve postavia akokoľvek, veľa nám to prezradí o skutočných motívoch našich politikov. Referendová otázka tak bola iba začiatkom dlhej cesty.

31 005 Replies to “Referendová otázka R. Fica”

  1. Very good blog you have here but I was curious about if
    you knew of any message boards that cover the same
    topics talked about here? I’d really like to be a part of online
    community where I can get opinions from other knowledgeable
    individuals that share the same interest. If you have any suggestions,
    please let me know. Cheers!

  2. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring
    on other sites? I have a blog centered on the same information you discuss and
    would really like to have you share some stories/information. I know my
    readers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

  3. Tod Cifuentes is exactly who call him but he never really liked that name.
    Doing interior design is something he by no means give
    moving upward. For years I’ve been living in North Carolina and I’ve everything
    when i need here. For years I’ve been working as a computer operator but I’ve already inked another unique.

  4. My programmer is trying to convince me to move to
    .net from PHP. I have always disliked the idea because of the
    costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am worried about switching to another
    platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.

    Is there a way I can import all my wordpress content into it?
    Any kind of help would be really appreciated!

  5. Youг style is really unique in comparison to other folks I havе rеad stuff from.

    Ⅿany thanks for posting when you’vegot the opportunity, Guess I
    will just book mark this blog.

    Mү page singapore promotion (Roseanne)

  6. Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from.
    Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this web site.

  7. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.

    After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  8. Very nicе post. I simply stumbled upon your weblօg and wished tⲟ say that I’ve truly enjoyed suгfіng around your weblog posts.

    After all I’ll be subscribing for your feed ɑnd I hope
    you write once more soon!

    Here is my web sіte … corpoгate ցift printing (weholgbtpride.net)

  9. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super
    long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
    I as well am an aspiring blog blogger but I’m still
    new to the whole thing. Do you have any tips and hints for rookie blog writers?

    I’d really appreciate it.

  10. Hello my loved one! I want to say that this
    article is awesome, nice written and come with approximately
    all important infos. I would like to see extra posts like this .

  11. Howdy great blog! Does running a blog such as this take a massive amount
    work? I’ve virtually no knowledge of programming however I had been hoping to start my
    own blog soon. Anyhow, should you have any ideas or tips for new
    blog owners please share. I understand this is off
    topic however I just wanted to ask. Thanks!

    Look at my website … เครดิตฟรีที่ดีที่สุด

  12. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and
    tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she
    has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

  13. บทความ ของบล็อกนี้น่าสนใจ มากๆ ครับ ผมชอบวิธีการวิเคราะห์
    ประเด็นต่างๆ อย่างละเอียด และมีเหตุผล ชัดเจน เป็นการช่วยให้ผู้อ่าน เกิดความเข้าใจ ประเด็นได้ลึกซึ้ง มากขึ้น คุณเขียนได้อย่าง เป็นลำดับ และ น่าเอาใจใส่ซึ่งเป็นสิ่งสำคัญสำหรับบทความระดับนี้
    นอกจากนั้น ผมยังชอบมุมมอง ใหม่ๆ ที่คุณได้นำเสนอ ซึ่งเป็นสิ่งที่ ยังไม่เคยนึกถึง คิดมาก่อน มันช่วยขยายวิสัยทัศน์ และ
    ความเข้าใจ ของผมไปในทิศทางที่ ครอบคลุมมากขึ้น ผมขอขอบคุณที่คุณได้แบ่งปัน
    ความรู้และ ทักษะ ของคุณ
    มันช่วยให้ผมได้ ก้าวไปข้างหน้ามากขึ้นอย่างแน่นอน
    ผมหวังว่าจะได้ สร้างปฏิสัมพันธ์บทความอื่นๆ ของคุณในอนาคตเช่นกัน เพราะผมมั่นใจว่าจะมีประโยชน์ และเป็นการ พัฒนา ความรู้ให้กับผมอย่างแน่นอน ขอบคุณมากครับ!

    Feel free to visit my page :: สล็อตออนไลน์ (http://twitter.com)

  14. Howdy! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
    There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
    Please let me know. Cheers

  15. whoah thiѕ weblоg is magmificent i love studying your articles.
    Stay up the gгeat work! You already know,many people are hunting around for this info, you can help them greatly.

    Also visit my webpage … singapore deals
    (Vallie)

  16. Attractive component of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts.
    Anyway I’ll be subscribing on your augment and even I fulfillment you get entry to constantly fast.

  17. I’ve been browsing online more than 2 hours today,
    yet I never found any interesting article like yours.
    It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good
    content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

  18. I would like to express my thanks to you for
    bailing me out of this type of trouble. Just after looking throughout the world wide web and meeting thoughts which were not beneficial,
    I was thinking my life was over. Being alive minus the answers to the difficulties
    you’ve resolved as a result of this short post is a crucial case, as
    well as those which might have adversely damaged my entire career if
    I had not noticed your site. Your personal training and kindness
    in dealing with a lot of things was crucial. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such
    a point like this. I can at this time look ahead to my future.
    Thanks a lot very much for your specialized and results-oriented
    guide. I will not think twice to recommend your web blog to
    any person who needs to have counselling on this topic.

  19. You can certainly seе your expertise in the article you
    writе. The sector hopes for more paѕsionate writers like you who aren’t afraid to mention how theү believe.
    All the time follow your hеart.

    Feeel free to visit my bⅼog post … corporate gift

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *