Tak už to máme čierne na bielom – referendová otázka R. Fica je preverená Ústavným súdom SR. Národ by si mohol myslieť, že R. Fico je hlupák, keď ako JUDr. a CSc. nevie posúdiť správnosť formulácie svojich referendových otázok. S komentármi sa samozrejme hneď roztrhlo vrece.

Podľa nášho názoru  však nič nie je náhoda a R. Fico so svojimi kumpánmi (napr. ďalším JUDr. R. Kaliňákom) vedeli veľmi dobre, prečo to takto urobili. Minimálne preto, aby si mohli štuchnúť do pani prezidentky. A tiež preto, aby mohli budiť dojem, že oni jediní chcú slovenskému národu dobre a sú vždy pripravení našu republiku zachrániť. Otázka však je pred kým.

O amaterizme najhrubšieho zrna súčasnej vlády a odídencov od nej v partaji SaS nemá asi už nikto pochybnosti, a tak je ich koniec zrejme len otázkou času. Keby hrali šach spôsobom, akým vládnu, boli by súperovi na smiech. Šachista totiž musí predpokladať, čo bude po jeho ťahu nasledovať. Zato šachisti od R. Fica si zrejme premysleli jeden ťah dopredu. Naoko síce poukazujú na neschopnosť súčasnej vlády, ale je jasné, že ich nasledujúcim ťahom bude ponuka na záchranu republiky v podobe ich vlády. Ďakujeme, neprosíme! Stále teda visí vo vzduchu otázka, čo alebo ako ďalej. Vyriešili by niečo predčasné voľby?

Predčasné voľby ako všeliek?

Nuž, padla by súčasná vláda, ktorá si to plne zaslúži. A možno by sa väčšina partajníkov zo súčasnej aj nedávnej koalície do parlamentu ani nedostala. Asi by nenazbierali ani 3 % hlasov potrebných na to, aby naďalej parazitovali na štátnom rozpočte už tak poriadne vycicanej republiky. Možno aj to by stačilo… niektorým. Ale zmenilo by sa tým niečo naozaj zásadné? Nič, vôbec nič, len by sa jedna banda nahradila druhou. Škoda, že Slovač má takú krátku pamäť a prirýchlo zabúda, že každý z nich už tu minimálne raz vládol a okrem „našich ľudí“ nemal z ich vlády nikto nič.

Preto, podľa nášho názoru, predčasné voľby neprinesú našej krajine a drvivej väčšine jej občanov vôbec nič. Tu totiž vôbec nejde o krajinu a občanov, tu ide o moc. A ako vysvetľujeme na našom portáli, u nás slúži moc predovšetkým na to, aby sa istí ľudia dostali k peniazom. Ostatne, opojenie samotnou mocou, nie nutne peniazmi, je pre mnohých našich papalášov postačujúcim adrenalínom. Kto neverí, nech si prečíta známu knihu Ladislava Mňačka Ako chutí moc.

Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV (https://slovnik.juls.savba.sk/) pri slove „moc“ uvádza niekoľko významov. Moc je napr. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť, ale aj spravovanie štátu alebo nejakého spoločenského celku, vláda. No je tam ešte jeden význam, a to „schopnosť niekoho ovládať, vplyv“. Podľa toho, ako sa súčasní mocní správajú, či už v koalícii alebo v opozícii, nezdá sa vám, že všetkým ide len a len o ten posledný význam – schopnosť nás ovládať a mať taký vplyv, aby si presadzovali svoje úzke stranícke a osobné záujmy? Vari sa dá reálne dúfať, že ak sa vráti k moci niekto, koho sme už vládnuť videli, že svoje správanie alebo svoje pohnútky zázračne zmení? To môže asi len naozajstná naivka.

Čo teda vyrieši referendová otázka?

Takže, čo vyrieši referendová otázka, čo vyrieši referendum a čo vyriešia predčasné voľby? No predsa vôbec nič! Tamtí starí síce boli odbornejší než títo noví (alebo sa aspoň odbornejšie tvárili), ale svoju chytrosť využívali len a len vo svoj prospech. A budú ju takto zneužívať aj naďalej. Veď poznáme staré slovenské príslovie: Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina. Škoda, že aj keď majú Slováci toľko krásnych prísloví, v ktorých je zhmotnená múdrosť ich predkov, vôbec sa nimi neriadia.

Pani prezidentka využila svoju právomoc a referendové otázky nechala posúdiť Ústavným súdom SR. Náš portál ju teda otvoreným listom vyzval, aby využila aj ďalšiu svoju právomoc. Tou je možnosť podať podnet Ústavnému súdu SR na preskúmanie predpisov, či sú v súlade s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Pomoc pani prezidentky by bola neoceniteľná hneď pri dvoch sporných ustanoveniach. Totiž, na základe vykonanej právnej analýzy, ktorá je zverejnená na našom portáli, sa domnievame, že financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je v príkrom rozpore s Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR, podľa ktorého sú politické strany a politické hnutia „oddelené od štátu“.

Druhú protiústavnosť vidíme v tom, že náš volebný systém – vinou inštitútu kandidátnych listín politických strán – zjavne diskriminuje prevažnú väčšinu občanov. Ústava SR dáva možnosť slobodne kandidovať všetkým, volebný zákon však iba niektorým. Nemusíte byť ústavný právnik, aby ste v tom odhalili rozpor s ústavou. Drvivá väčšina občanov je teda vo svojom ústavnom práve znevýhodnená oproti hŕstke kandidátov krytých nálepkami politických strán.

Čo sa môže stať

Či pani prezidentka nechá svojich právnikov posúdiť uvedené legislatívne skutočnosti a či podnet na Ústavný súd napokon podá, je, samozrejme, len a len na nej samej. Ak by tak urobila, myslíme si, že by sa konečne mohol odhaliť a zviditeľniť pravý zdroj nespravodlivosti a príčina problémov, a to neprimerané a protiústavné postavenie politických strán a ich zasahovanie do výkonu moci, ktorá podľa našej ústavy pochádza od občanov a politickým stranám nepatrí.

No išli sme ešte ďalej. Keďže presne tú istú právomoc má aj pätina poslancov NR SR,  s rovnakou výzvou ako pani prezidentku sme oslovili otvoreným listom aj všetkých nezávislých poslancov NR SR. Môžeme teda sledovať, ako sa kto zachová. Nech sa k našej výzve postavia akokoľvek, veľa nám to prezradí o skutočných motívoch našich politikov. Referendová otázka tak bola iba začiatkom dlhej cesty.

30 977 Replies to “Referendová otázka R. Fica”

  1. I just could not go away your website prior to suggesting that I extremely loved the usual info an individual supply to your visitors?

    Is gonna be again incessantly to check out new posts

  2. Good day I am so delighted I found your blog page, I really found you by
    accident, while I was looking on Google for something else, Anyways I
    am here now and would just like to say cheers for a incredible post and a all round entertaining blog (I
    also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have
    bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I
    will be back to read more, Please do keep up the superb
    work.

  3. I’ve beеn аbsent for some time, but now I remembеr why I used to love thіs site.
    Tһanks, I’ll try and cheϲk back more frequently.
    How frequently you update your site?

    Feel free to surf to my webрage :: nikon

  4. Up, up and away! Amazing pilot’s-eye view pictures show just what it’s like to be one of the Red Arrows
    By Alex Matthews For Mailonline

    Published: 19:28 BST, 25 April 2017 | Updated: 19:49 BST, 25 April 2017

    © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

    © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

    Pictured: The iconic jets of the RAF’s Red Arrows fly in formation over Doncaster Sheffield Airport in East Yorkshire

    Photos taken from cockpit of jet over skies of East Yorkshire 

    SAC Hannah Beevers captured images of various local landmarks

    RAF Squadron renowned for daring displays with its nine red jets

    © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

    Pictured: Red Arrows fly over the Humber Bridge, near Kingston upon Hull, as the Squadron takes part in a training exercise

    Incredible pilot’s-eye view pictures show what it is like to fly in the Red Arrows.

    The photos where taken from the cockpit of the iconic jets as the squadron trained over the skies of East Yorkshire.

    Team photographer SAC Hannah Beevers captured images from the backseat of Red 10’s jet – showing her comrades flying in formation.

    The shots show the Squadron flying over York Minster, the Humber Bridge and Humberside Airport before heading back to their base at RAF Scampton in Lincolnshire.

    The Squadron is renowned for daring displays and brought the whole formation together for the first time this season just three weeks ago.

    The Red Arrows begin training for the forthcoming season almost as soon as the previous year has ended.

    Preparation starts with small groups of three or four aircraft formations and the formations grow in aircraft number as training progresses.

    © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

    The Squadron, pictured passing over Humberside Airport, is renowned for its daring displays and brought the whole formation together for the first time this season just three weeks ago

    © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

    The Squadron flew over the Humber Bridge, and Humberside Airport before heading back to their base at RAF Scampton in Lincolnshire

    © SAC Hannah Beevers ñ MoD/Bav Media

    Red Arrows‘ training – pictured, the Squadron passing over Humberside airport – starts with small groups of three or four aircraft formations and then the formations grow in aircraft number as preparation progresses

    Doncaster Sheffield Robin Hood Airport

    Most watched News videos

    Palliative care doctor reveals shocking conditions of ‚broken‘ NHS

    Fire crews rush to tackle fire in high-rise flats in Catford

    Jeremy Hunt grills Rachel Reeves over alleged ‚cronyism‘

    ‚He was a family man‘: Neighbour of dog walker pays tribute

    Arrest in Manchester causes outrage from passersby

    Architect helping Grenfell inquiry in tears as report is published

    Sneaky ‚dine and dash‘ family racked up £390 bill

    Danielle Moore’s final performance on stage before tragic death

    Shocking moment 300ft superyacht smashes into much smaller boat

    Charming Brian May meets Queen Elizabeth at Buckingham Palace

    Chancellor refuses to speculate on Budget during Parliament grilling

    French mayor fears more tragedies after Channel migrant boat disaster

    Comments 37
    Share what you think

    Newest

    Oldest

    Best rated

    Worst rated

    View all

    The comments below have not been moderated.

    View all
    The views expressed in the contents above are those of our users and do not necessarily reflect the views of MailOnline.

    We are no longer accepting comments on this article.

    Back to top

    Home

    News

    Royals

    U.S.

    Sport

    TV

    Showbiz

    Femail

    Health

    Science

    Money

    Travel

    Podcasts

    Shopping

    Sitemap Archive Video Archive Authors Topics Index Mobile Apps Screensaver RSS Text-based site Reader Prints Our Papers Top of page
    Daily Mail Mail on Sunday This is Money Metro Jobsite Mail Travel

    Published by Associated Newspapers Ltd

    Part of the Daily Mail, The Mail on Sunday & Metro Media Group

    dmg media Contact us How to complain Leadership Team Advertise with us Contributors Terms Subscription Terms & Conditions Do not sell or share my personal information About MailOnline Privacy Settings Privacy policy & cookies

  5. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I
    could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
    I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
    Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  6. What’s up everybody, here every one is sharing such experience, therefore it’s fastidious
    to read this webpage, and I used to go to see this weblog everyday.

  7. Thank yoᥙ for your whole effort on thіs website. My daughter enjoys setting aside time for research and it’s really simple to grasp why.

    Ꮇany of us know all of the lively means you create effective strategies by means of your blog and in ɑddition recommend response from visitors on thаt area then our faᴠorite child iss really being taught a whole lot.
    Takе advantage of the rest oof tһe year. You’rе conducting a first class job.

    Feel free to visit myy webрage waгerhouse deaⅼs [Rico]

  8. It’s actually a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  9. Salutations, peer reader. I must extol the author for their thoughtful and masterfully-constructed blog post.
    The material was both illuminating and contemplative, leaving me with a more nuanced understanding of the area at hand.

    I would want to extend an suggestion to be a part of the eminent PUSSY888 society.
    This setting offers a world of entertainment and intrigue, welcoming those who adore the more luxurious things in world.
    I exhort you to explore the multifaceted offerings and captivate yourself in the enthralling explorations that entice you.
    Your contribution would be incredibly valued, and I anticipate
    with enthusiasm the chance to interact with you further within this eminent cyber territory

    Also visit my web blog; online lottery

  10. It’s a pity you don’t have a donate button!
    I’d most certainly donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for
    book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group.
    Talk soon!

  11. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup?
    I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

    I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive. Any recommendations or advice would be
    greatly appreciated. Cheers

  12. Hello There. I diѕcovered your weblog thе use of msn. That is a really well written articⅼe.

    I will make ѕsure to bookmark іt аnd come back to learn more of your
    useful info. Thanks for the ρost. I will certainly comeback.

    Feel free to surf to my blog; promotional ϲorporɑte
    gifts cape toѡn, Alexandra,

  13. Hmm it ɑpρears like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m tһoroughly enjoying your blog.

    I as well am an aspiring blog blogger ƅut I’m
    still new to the whole thing. Do уou have any helpful hints for
    first-time blog writerѕ? I’d gеnuinely apⲣreciate it.

    Check out my рaցe: singapore corporate gift

  14. Я недавно открыла для себя удивительный магазин под названием Вкусвилл. Это место, где можно найти самые свежие продукты высокого качества по доступным ценам. Я была приятно удивлена широким ассортиментом товаров, представленных в этом магазине.
    На днях я зашла на официальный сайт Вкусвилл, чтобы узнать больше информации о магазине и его акциях. На сайте я нашла много полезной информации о том, какие товары представлены в магазине, какие акции и скидки действуют в данный момент, а также как можно заказать доставку продуктов на дом.
    Особенно меня порадовала возможность использовать промокоды для получения дополнительных скидок на покупки. Я подписалась на канал в Telegram, где регулярно публикуются актуальные промокоды и специальные предложения от Вкусвилл.
    Я очень довольна своим открытием и теперь регулярно делаю покупки в магазине Вкусвилл. Я рекомендую всем посетить этот замечательный магазин и воспользоваться акциями и скидками, которые предлагает официальный сайт Вкусвилл.

  15. Yeezy images are really amazing. They capture his unique vibe perfectly.
    Any fan who adores his music should surely get one.
    They offer a amazing feature to any room.

    On top of that, the array of options out there
    is vast. Whether you like simple aesthetic or bold
    images, there’s a poster for every fan. They function as excellent gifts for family who admire Kanye equally.

    Furthermore, owning Kanye prints in your office might spark engaging chats with visitors.

    They can act as topics of interest, inspiring talks
    about music.

    All in all, Kanye posters are essential for any true collector.

    They improve your decor and highlight your respect for a legendary musician.

    Also visit my blog kanye west poster website store

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *