6.11.2022 dávali v televízii starý slovenský film Zemianska česť, na ktorý sme takmer zabudli. Nevieme, či ho v telke dávali v súvislosti s práve ubehnuvšími voľbami alebo hroziacimi predčasnými voľbami do parlamentu, ale či už tak alebo onak, načasovanie nemohlo byť lepšie. Ide totiž o satiru na predvolebnú frašku sfilmovanú podľa románu Jána Kalinčiaka Reštavrácia.

Napriek tomu, že román pochádza z roku 1860, je až neuveriteľné, ako nadčasovo je napísaný, pretože charaktery a charakteristiky postavičiek, ako aj ich správanie, možno napasovať na všetky politické figúrky, ktoré sme u nás doposiaľ mali a stále máme. No a rovnako aj na voličov, ktorí tieto politické figúrky volia.

Repríza televíznej klasiky nás priviedla k zamysleniu, kde sú korene takého správania a takých charakterov. Vzhľadom na dobu, kedy román vznikol, je zrejmé, že s tým určite nemá nič spoločné obdobie socializmu, na ktoré sa často zvaľuje všetko zlé, čo sa u nás dialo a deje. Takto sme sa správali už dávnom pred socializmom. Je to teda v nás, v národe, v našich génoch, že sme takým falošným, úplatným, bezzásadovým a bezcharakterným národom? Necháme sa kúpiť za klobásu či poldeci pálenky?

Odkaz románu do dnešnej doby

Dá sa teda pobaviť a zasmiať aj na takom starom filme? Určite áno, najmä keď si v jeho hrdinoch predstavíme naše súčasné politické postavičky. Realita dnešných dní však, bohužiaľ, nie je ani trochu zábavná, takže ide skôr o smiech cez slzy.

Ako sa to vo filme vlastne skončilo? Všetci sa pobratali, funkcie si podelili a obidve bandy vládli v podstate spolu. Nikoho ani vtedy nezaujímalo, ako je na tom krajina, ako sa vodí obyčajnému ľudu. Za všetko hovoria posledné slová filmu: „Nuž, ľa! Čo sa statočný zeman natrápi, kým vyjde na psí tridsiatok!“. A čo tak parafráza na súčasnú dobu: „Nuž, ľa! Čo sa statočná Slovač natrápi, kým vyjde na psí tridsiatok!“.

Nuž, od toho asi už nemáme ďaleko, keďže sa od Kalinčiakových čias vlastne nič nezmenilo. Ale môže sa, stačí iba odstaviť podarených politikov a hlavne volebný systém, ktorý im šafárenie umožňuje. Práve preto je tu tento portál, aby poukázal, kde je podstata tohto zla. Kým si neuvedomíme tieto fundamentálne okolnosti, nie je možné ani hľadať riešenia.

Román Reštavrácia a film Zemianska česť tak ostávajú nielen skvelou komédiou, ale aj mementom, že tváre sa síce menia, no politické taktiky ostávajú zhruba rovnaké. Voľby boli, sú a vždy budú iba fraškou pre verejnosť, zorganizovanou ziskuchtivými a mocibažnými indivíduami.

40 057 Replies to “Zemianska česť”

  1. !Hola a todos!

    He estado reflexionando sobre el material que se presenta aqui y, aunque hay varios puntos interesantes, creo que tambien es importante abordar algunas criticas. Primero, me parece que se podria profundizar mas en ciertos aspectos que, a mi parecer, pasan un poco desapercibidos. Por ejemplo, aunque se mencionan las ventajas de la propuesta, no se analizan en detalle las posibles desventajas o los desafios que podrian surgir en su implementacion.

    Tambien me parece que seria beneficioso incluir mas datos o ejemplos concretos que respalden las afirmaciones realizadas. A menudo, los argumentos se ven mas solidos cuando estan sustentados por evidencia. Es un aspecto que muchos lectores, yo incluido, apreciamos bastante.

    Ademas, la forma en que se presenta la informacion a veces puede resultar un poco confusa. Un lenguaje mas claro y directo ayudaria a que el mensaje llegue de manera mas efectiva a todos los publicos. La accesibilidad de la informacion es clave para fomentar un dialogo constructivo.

    Por ultimo, seria interesante ver una seccion de comentarios o una encuesta en la que los lectores puedan expresar sus opiniones y experiencias al respecto. Esto no solo enriqueceria la discusion, sino que tambien ofreceria una vision mas amplia de las diversas perspectivas que existen sobre el tema.

    En resumen, agradezco el esfuerzo que se ha puesto en este material, pero creo que hay oportunidades para mejorar y hacerlo aun mas completo y accesible. !Espero que mis comentarios sean

  2. Hey I know this is off topic but I was wondering
    if you knew of any widgets I could add to my blog that
    automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this
    for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
    Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to
    your new updates.

  3. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the costs.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about
    a year and am anxious about switching to another platform.

    I have heard great things about blogengine.net. Is there a way
    I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really
    appreciated!

  4. Do you mind if I quote a couple of your articles
    as long as I provide credit and sources back to your website?
    My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would genuinely benefit from
    some of the information you provide here. Please
    let me know if this okay with you. Thank you!

  5. you’re in point of fact a good webmaster. The website loading speed is amazing.
    It sort of feels that you’re doing any unique
    trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a fantastic job on this matter!

  6. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the
    screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue
    or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to
    let you know. The style and design look great though! Hope
    you get the problem solved soon. Cheers

  7. Simply desire to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just spectacular and i can assume
    you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.

    Thanks a million and please continue the enjoyable work.

  8. You aгe so cool! Ι don’t tһink I’ve trᥙly reqd thrߋugh anythіng lіke that before.
    So wonderful tⲟ find aother person wigh ssome original
    tһoughts on this issue. Realⅼy.. thank you foг startting thiss
    սp. Thіs web site is onee thing tһat іs needeⅾ
    ᧐n the web, ѕomeone ѡith some originality!

    Мy blog post – legal mescaline powder suppliers іn turkey Istanbul (sfcc-chemicals.com)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *