Tak to tu máme – štvrtkový pád vlády! Za zhruba 2,5 roka od volieb dokázala víťazná koalícia priviesť vlastnú vládu k úplného zániku. Sľubovali otočku v správe a fungovaní štátu, ale svoju šancu prehajdákali v nekonečných vzájomných sporoch. Bolo by to dopadlo takto, keby im ozaj bolo išlo o krajinu a občanov? Nie je to vari dostatočný dôkaz, že vysoko nad záujmami krajiny a jej občanov stoja osobné záujmy malej hŕstky mocou a peniazmi opantaných egoistov? Pre nás je predstava, že ich nahradí politicky resuscitovaný Fico a spol. bez preháňania príšerná. Čo v skutočnosti zaslepuje nedôveryhodnú vládu až tak, že tú hrôzu, ktorej otvárajú dvere dokorán, vôbec nevidia?

Alebo že aj keď ju vidia, neupustia od konania, ktoré k nej nevyhnutne vedie? Keby išlo o zásadný ideologický a geopolitický spor ako v dobe, kedy M. Dzurinda striedal V. Mečiara a krajina sa vrátila na cestu do civilizovanej Európy, vedeli by sme byť zhovievaví. Lenže nič také sa teraz nerieši. Je o to tragickejšie, že osud celej krajiny sa obetoval primitívnemu boju o čosi také nízke ako peniaze.

Má Slovensko plakať alebo sa tešiť? Je to porážka alebo výhra? Môžeme azda povedať, že sme dobojovali? Podľa nás ani náhodou! Keď sa niečo končí, spravidla sa niečo iné začína. Výnimkou je však boj o moc, ktorý sa nekončí nikdy, len pokračuje za iného stavu.

Otázky typu kto za to môže, prečo, ako, za čo, či vytrhol či nevytrhol demisiu sú však, ako zvyčajne, absolútne nepodstatné. Takéto otázky totiž nič neriešia a nikam nevedú. Podstatné je iba to, čo bude ďalej. A ako sa ukazuje, skôr či neskôr, alebo možno až v riadnom termíne, tu budú parlamentné voľby.

Parlamentné voľby po novom potrebujeme ako soľ

Ak budú nasledujúce parlamentné voľby v doteraz platnom právnom rámci, pád vlády bol zbytočný, pretože sa nič zásadné nestane. Einstein vraj kedysi povedal, že ak vedec robí pokus stokrát úplne rovnako, za rovnakých podmienok, nemôže čakať, že výsledok pokusu bude zrazu iný. Bude vždy rovnaký. S našimi voľbami je to presne to isté. Pokiaľ sa pravidlá nezmenia a od základov sa neprebuduje systém, akým sa zveruje moc občanov do rúk ich zastupiteľov, vždy tu budú tí istí ľudia, stále dokola. Pre občanov a krajinu sa nič zásadné nezmení, pretože zmena nie je z princípu možná!

Pod zásadným nemáme na mysli, kto vládne a kto sedí v opozícii. Tri desaťročia totiž ukazujú, že je to z veľkej časti nepodstatné. Ani deklarované priority, princípy či hodnoty neznamenajú nič zásadné, pretože zakaždým bolo iba otázkou času, kým sa z nich stali prázdne reči. Za zásadné považujeme to, že politické strany a predovšetkým ich vedenia z princípu nemajú na srdci blaho verejné ale jedine svoje vlastné. Práve z tohto dôvodu je nežiadúce zverovať im akýkoľvek diel moci.

Dodržiavanie Ústavy SR

Sú to oni, kto cestou do práce zakaždým prechádza vestibulom NR SR, kde je s poctami vystavená Ústava SR, najvyšší zákon štátu. Sú to oni, kto po zvolení skladá nasledujúci sľub: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“ (Čl. 75 Ústavy SR) Viete v sľube poslanca NR SR nájsť aspoň niečo, čo poslanec reálne dodržiava? Nechceme nikomu krivdiť, ale u väčšiny členov najvyššieho zastupiteľského zboru a vlády (ktorej členovia vzišli prevažne z poslancov NR SR) nevidíme ani česť, ani svedomie, ani vernosť, ani plnenie povinností, ani dodržiavanie ústavy a zákonov, ani záujem občanov. Summa summarum – úplná tragédia! Mimochodom, o dôvere vláde hlasovalo 102 našich poslancov, čiže chýbalo 48 z tých, čo zložili sľub vernosti Slovenskej republike. Čo dodať? Aj opreto tu máme pád vlády.

Ako poukazujeme na našom portáli v časti Riešenia, k zmene môže dôjsť jedine vtedy, ak sa zmenia princípy. Treba začať od Ústavy SR, ktorú musíme bezpodmienečne začať dodržiavať, lebo je inak iba zdrapom papiera. Darmo je vystavená vo vestibule NR SR, ak si ju nectia samotní naši zákonodarcovia. Jednoducho, ak majú byť podľa Ústavy SR politické strany a politické hnutia oddelené od štátu, nech to tak aj je. Nech si politické strany a ich členovia či vedenie pokojne existujú, ale nech nám a krajine už konečne dajú svätý pokoj!

Včera v jednej diskusii pred hlasovaním sa vyjadril aj bývalý politik Peter Weiss. Čo hovoril na možný pád vlády? Páčilo sa nám, že použil označenie našich politických strán ako „es-er-očky jedného človeka“. Takto ich máme označené aj na našom portáli. Možno, že pán Weiss náš portál navštívil a inšpiroval sa. 🙂 Za chybu označil aj to, že na Slovensku máme len jeden volebný obvod. Pán Weiss tým odfajkol ďalší bod z našej agendy.

Čo ďalej

Aj keď ešte nevieme, aké kroky urobí pani prezidentka Čaputová a čo bude bezprostredne nasledovať, je isté, že parlamentné voľby skôr či neskôr budú. Podľa všetkého zrejme skôr, a tak času je málo. Je málo času na to, aby sa hrubé chyby v našom právnom systéme, ktoré hrubo pošliapavajú ústavnosť, odstránili: aby sa odstránila neústavnosť kandidátok politických strán pre voľby do parlamentu, aby sa odstránilo napojenie politických strán na štátny rozpočet a nastolila sa tak ústavnosť v oddelení politických strán a politických hnutí od štátu.

Keďže pani prezidentka Čaputová a ani nikto z nezávislých poslancov v tejto veci nepohol ani len prstom, nezostáva nám už nič iné, len začať uvažovať o poslednej ústavnej možnosti, ktorou je priame vykonávanie štátnej moci, a to prostredníctvom referenda vyhláseného na základe petície občanov. Ak sa to podarilo zorganizovať R. Ficovi, prečo nie aj hociktorému občanovi.

Je to zrejme posledná možnosť, ako ešte pred ďalšími parlamentnými voľbami zmeniť pravidlá/princípy tak, aby sa naplnila ústavnosť v zmysle  Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR o tom, že politické strany a politické hnutia sú oddelené od štátu. Je zjavné, že pokiaľ sa toto ustanovenie Ústavy SR nenaplní, nikdy nám táto banda nedá pokoj. Je to teda výzva na nastolenie ústavnosti.

3 356 Replies to “Pád vlády”

  1. I have been exploring for a little for any high-quality articles
    or weblog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.

    Reading this info So i am happy to convey that
    I’ve a very good uncanny feeling I came upon exactly what
    I needed. I so much unquestionably will make certain to do not overlook this website and provides it a look regularly.

  2. Its like you read my mind! You appear to know so much
    about this, such as you wrote the e-book in it or something.
    I believe that you just could do with some percent to pressure the message house
    a bit, however instead of that, this is excellent blog.
    A fantastic read. I will certainly be back.

  3. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of
    the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year
    and am anxious about switching to another platform.

    I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a
    way I can import all my wordpress content into it?
    Any kind of help would be greatly appreciated!

  4. Greetings all! I couldn’t resist sharing my latest discovery – Kanye West artwork posters. As a huge fan of Kanye’s music, I have been interested in his original creative vision.

    In recent times, I stumbled upon some incredible prints that perfectly capture his renowned album art. Featuring *The College Dropout* and *My Beautiful Dark Twisted Fantasy*, these artworks aren’t just artistically impressive but they as well stand as an homage to Kanye’s development as an innovator.

    I decided to adorn my living area with some of these pieces, and I can honestly say that they introduce a fresh vibe to the place. Every time I glance at them, I’m reminded by Kanye’s fearless visionary approach.

    To those of you thinking about buying some Kanye West pieces for your studio, I definitely encourage discovering the vast selection available. There are a plethora of options ready for you, whether you’re into modern designs or more sophisticated versions.

    The best part is that these artworks act as great presents for friends who love Kanye. I purchased one for a buddy, and they were thrilled with it. It’s a wonderful method to express your respect for Kanye’s music and infuse a hint of his creativity into your life.

    Therefore, if you’re into Kanye’s work, absolutely get adding some Kanye West pieces. They will undoubtedly introduce a original energy to your room and stand as a regular prompt of Kanye’s unmatched visionary journey. Enjoy decorating, everyone!

  5. Magnificent goods from you, man. I’ve take note your stuff previous to and you’re
    simply extremely excellent. I really like what you’ve acquired right here, really like what you are
    stating and the way in which wherein you assert it. You make it enjoyable and
    you still take care of to stay it wise. I cant wait to learn much more from
    you. That is actually a great site.

  6. naturally like your web-site however you have to take a
    look at the spelling on quite a few of your posts. A
    number of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to
    inform the truth however I will surely come again again.

  7. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or
    copyright violation? My blog has a lot of completely
    unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up
    all over the internet without my authorization. Do
    you know any techniques to help reduce content from being ripped off?
    I’d genuinely appreciate it.

  8. Hey everyone! I just had to share my latest obsession – posters of Kanye West. As an avid follower of Kanye’s music, I’ve been interested in his original style.

    These days, I found several stunning prints that beautifully depict his renowned visuals. From *The College Dropout* right up to *My Beautiful Dark Twisted Fantasy*, these prints aren’t just incredibly eye-catching but additionally serve as an homage to Kanye’s growth as an artist.

    I decided to transform my living area with multiple these prints, and I can honestly say that they introduce a fresh energy to the room. Each time I see them, I’m reminded by Kanye’s innovative unique perspective.

    For those of you considering purchasing some Kanye West artworks for your room, I strongly suggest checking out the vast selection up for grabs. There are countless designs ready for you, whether your taste is classic album covers or more abstract takes.

    The awesome thing is that these posters make fantastic gifts for any Kanye lover. I purchased one for a buddy, and they absolutely loved it. It’s the perfect way to express your respect for Kanye’s music and infuse a hint of his vision into your life.

    In conclusion, if you love Kanye, without a doubt look into picking up some Kanye West pieces. They are sure to infuse a special touch to your living area and act as a perpetual prompt of Kanye’s amazing artistic journey. Enjoy your new artwork, everyone!

  9. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link
    or e-newsletter service. Do you have any? Kindly permit me realize in order that
    I could subscribe. Thanks.

  10. You should be a part of a contest for one of the most useful sites on the web.

    I most certainly will recommend this website!

  11. Hi folks! I couldn’t resist sharing my latest obsession – Kanye West’s posters. As a huge fan of Kanye’s work, I’ve always been interested in his distinctive style.

    In recent times, I found several stunning posters that wonderfully represent his iconic album covers. Featuring *The College Dropout* to *My Beautiful Dark Twisted Fantasy*, these prints go beyond being incredibly eye-catching but they as well function as a nod to Kanye’s progression as an creator.

    I chose to transform my space with a few of these prints, and I must say that they add a whole new energy to the space. Whenever I view them, I’m inspired by Kanye’s brave creative genius.

    To those of you thinking about purchasing some Kanye West prints for your room, I strongly suggest taking a look at the variety up for grabs. There are so many designs to choose from, whether you like minimalist styles or more abstract interpretations.

    What I love is that these artworks make amazing tokens for any Kanye lover. I bought one for a buddy, and they were thrilled with it. It’s a wonderful method to express your admiration for Kanye’s artistry and add a touch of his vision into your daily surroundings.

    In conclusion, if you appreciate Kanye’s artistry, absolutely think about adding some Kanye West pieces. They will undoubtedly add a unique atmosphere to your space and function as a daily prompt of Kanye’s incredible musical legacy. Enjoy your new artwork, everyone!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *